Vučić čestitao Putinu Dan pobjede nad fašizmom

Srna
Vučić čestitao Putinu Dan pobjede nad fašizmom

 BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Bocan-Harčenku pismo za ruskog predsjednika Vladimira Putina u kome mu čestita 75 godina od pobjede nad fašizmom. Vučić je istakao da je Dan pobjede jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva i simbol nepokornosti slobodarskog duha slavnih predaka, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

"Čast mi je što su naši narodi zajedno prošli teška iskušenja u plemenitoj misiji da oslobode svet od najvećeg zla dvadesetog veka, pregazivši strah i prezrevši smrt.

Zato doveka imamo dužnost da čuvamo uspomenu na njihovu nadljudsku borbu na strani pravde i istine", poručio je Vučić.

On je istakao da su Srbija, Rusija i svijet sada ponovo zajedno u borbi, ovog puta protiv nevidljivog neprijatelja - virusa korona koji ne zna za granice, te izrazio saosjećanje zbog žrtava ove zarazne bolesti u Rusiji i nadu u brz oporavak oboljelih. Vučić je zahvalio Putinu na ljudskoj i državničkoj solidarnosti koju je pokazao upućivanjem medicinske pomoći i tima Oružanih snaga Ruske Federacije u ovim trenucima najvećeg izazova za Rusku Federaciju.

"Za nas je to potvrda Vašeg ličnog odnosa prema Srbiji, kao i izvanrednih strateških odnosa i najbližeg prijateljstva naših zemalja. Naši odnosi se temelje na poštovanju, razumevanju i uzajamnoj podršci, što pokazuje i aktivna podrška Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, na kojoj smo iskreno zahvalni", naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije poželio je ruskom predsjedniku Putinu da nastavi da ostvaruje planove za budućnost Rusije, obezbjeđujući joj siguran put napretka.

Ambasador Bocan-Harčenko rekao je da će Dan pobjede, uprkos odgađanju tradicionalne parade na Crvenom trgu u Moskvi, biti dostojanstveno obilježen, dodajući da Ambasada Ruske Federacije, u saradnji sa Vladom Srbije i gradskim vlastima u Beogradu, priprema niz manifestacija, u skladu sa okolnostima.

Vučić i Bocan-Harčenko razgovarali su o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti razmjenu posjeta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

Sagovornici su razgovarali i o regionalnoj situaciji, posebno o Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana