Vučić: Brisel da vrednuje reformske napore beograda

Srna
Vučić: Brisel da vrednuje reformske napore beograda

BEOGRAD - Srbija ostaje na evropskom putu, iskreno vjerujući u saradnju sa evropskim partnerima, ali očekuje od EU da dinamika pristupnih pregovora prati i vrednuje reformske napore Beograda, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU Semom Fabricijem.

Vučić je na sastanku u Palati Srbija naglasio da Srbija visoko cijeni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspjela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmijenjene metodologije pregovaračkog procesa.

On je istakao da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata, te pozdravio Ekonomsko-investicioni plan koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Vučić je izrazio spremnost Srbije da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primjeni ovog plana kako bi se unaprijedio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

"Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma", istakao je Vučić.

Vučić je dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost cijelog regiona, tako i za bezbjednost i dalji prosperitet EU.

On je potvrdio da saradnja sa EU i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih priroteta prioriteta i da je država spremna da intenzivno radi sa članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija korone.

Fabrici je naveo da će sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju.

On je rekao da, kada pogleda posvećenost nove Vlade Srbije da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv kovida 19, vidi 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju EU.

Fabrici je napomenuo da čak 70 odsto stranih investicija u Srbiji dolazi iz zemalja EU, te dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže podržava i ulaže u srpsku ekonomiju.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU.

Ono su naglasili da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju EU sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana