Vučić-Berbok: Poštovanje teritorijalnog integriteta BiH i pozicije Srpske

Srna
Vučić-Berbok: Poštovanje teritorijalnog integriteta BiH i pozicije Srpske

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Njemačke Analenom Berbok da je za Srbiju od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti za cijeli region i naglasio da je nedvosmisleno govorio o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH i pozicije Republike Srpske unutar BiH.

On je rekao da Njemačka i Srbija imaju različite stavove o problemu samoproglašenog Kosova, a da je zajednički zaključak da to pitanje treba da bude riješeno kroz dijalog.

- Srbija je posvećena dijaloga u Briselu i ne samo da se odaziva dijalogu, nego na najbolji i najkonstruktivniji način pristupamo dijalogu - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Srbije je naveo da je sa Berbokovom razgovarao i o nedavnom glasanju Srbije u Generalnoj Skupštini UN i naglasio da je pokušao da objasni poziciju Beograda u vezi sa ukrajinskom krizom, a zahvalan je što je ona htjela da ga sasluša.

Vučić je naglasio da Srbija i Njemačka imaju odlične ekonomske odnose, da njemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji 75.000 radnika i da je njen najveći donator.

Berbokova je zahvalila Vučiću za otvoren i iskren razgovor, te dodala a Njemačka želi da Srbija u budućnosti bude punopravna člnica EU.

- Srbi i Srpkinje imaju pravo da žive u našoj zajedničkoj kući - Evropi. Moja poruka juče u Sarajevu i Prištini, a danas ovdje je da će Njemačka pokazati veću prisutnost na zapadnom Balkanu - rekla je ona.

Ona je navela da cijela međunarodna zajednica u ovom vremenu treba da dijeli iste vrijednosti i da uskladi stavove o dešavanjima u Ukrajini.

Berbokova je navela da Njemačka želi da doprinese tome da se nakon izbora u Srbiji nađu, kako je rekla, "vlade Srbije i Kosova kako bi se našao način da se postigne sveobuhvatni sporazum".

- Moramo se suprotstaviti neprihvatljivim aktivnostima usmjerenim protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, jer je to ugrožavanje stabilnosti u cijelom regionu. U ovim danima vidimo koliko je važno naše zalaganje za mir, stabilnost i demokratiju, koliko je važno za ekonomski razvoj i želimo da zajedno nastavimo da radimo na tome - istakla je Berbokova.

Berbokova će se u nastavku posjete Srbije sastati sa premijerom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Vučić: Od čega Srbija treba da se distancira?

Predsjednik Srbije izjavio je da nije imao nijedan kontakt sa ruskim zvaničnicima od početka ukrajinske krize, te naglasio da ne zna od čega bi to Srbija trebala da se distancira i kakve veze ima sa sukobom u Ukrajini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se distancirati od ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vučić je rekao da ne zna oko čega Srbija treba da se distancira.

"Što se tiče ličnih kontakata, od početka napada na Ukrajinu nisam imao nijedan kontakt sa ruskim zvaničnicima, tako da ne znam od čega bih se distancirao. Kao kada bih ja nekog pitao da se ne distancira od događaja u BiH", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon susreta sa šefom njemačke diplomatije Analenom Berbok.

U vezi sa eventualnim sankcijama Rusiji, Vučić je rekao da bi mogao da govorio o tome ko sankcije uvodi po potrebi i koje.

"Ne znam oko čega Srbija da se distancira, kakve veze ima Srbija sa sukobom u Ukrajini, šta je to Srbija uradila? Srbija ne govori o ličnostima, kod nas nema ljubavi i mržnje, nego poštovanja međunarodnog prava i normi", rekao je on.

On kaže da, baš kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet i po pitanju Srbije, tako i Srbija sada poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i ističe da se nikada nije protiv toga izjasnila.

Vučić je ponovio da Srbija čuva mir i stabilnost u regionu, da će uvijek poštovati norme međunarodnog javnog prava, ali i štititi svoje državne i nacionalne interese, kao što i drugi rade.

Što se tiče dobrovoljaca na ukrajinskom ratištu, koje i ruska i ukrajinska strana pozivaju, Vučić je podsjetio da je prema krivičnom zakonu Srbije predviđeno strogo kažnjavanje svih koji se bore van granica Srbije u bilo kakvim sukobima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana