Vučić: Beograd će razgovarati sa „Gaspromom“, sve nas čeka teška zima

Srna
Vučić: Beograd će razgovarati sa „Gaspromom“, sve nas čeka teška zima

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija razgovarati sa ruskim „Gaspromom“ o novom ugovoru o isporuci gasa, te da je za Srbiju važno da Bugarska ne prekine rad gasovoda i da misli da se to ne dovodi u pitanje.

Povodom najava iz Bugarske da će da prekine sporazum o uvozu ruskog gasa sa „Gaspromom“ zbog rata u Ukrajini i razmotri alternativne isporuke, Vučić je rekao da nije siguran da je to sasvim lako, jer iz Kaspijskog mora nema dovoljno gasa.

-Mi ćemo tranzitnu taksu svakako da platimo. Mi kažemo da hoćemo ruski gas iz Turskog toka, vi nama pustite do našeg gasovoda taj gas i mi to platimo. Ali za nas je dobro ako može da bude i nekog drugog gasa - rekao je Vučić novinarima u Dugoj Poljani.

On je naveo da je u „celoj histeriji oko Ukrajine i Rusije, sada teško sa nekim racionalno razgovarati“.

-Vidite da se Nemci spremaju za zimu, zato i mi moramo od 1. maja da krenemo sa tim, jer je očigledno da nas sve zajedno čeka teška zima - rekao je Vučić.

Govoreći o učestalim lažnim dojavama o bombi u avionu na relaciji Beograd-Moskva, Vučić je rekao da nadležne službe Srbije rade na tom pitanju i da je juče izveden jedan trik, kada je avion za Moskvu namjerno kasnio pola sata.

-Oni čekaju da avion poleti, pa da moramo da ga vraćamo. E onda mi zaustavimo na pola sata, a oni jave dok je avion na zemlji. Držimo ljude pola sata duže, ali ne moramo da vraćamo avion. Proveravamo mi to i sada se naše službe bave time, pa ćemo da vidimo ko su stručnjaci koji se prave pametni - rekao je Vučić.

On je naveo da mnogi ljudi misle imaju pravo u današnjem svijetu da rade protiv suverenih država šta hoće, ako im se ne dopada ili nije dovoljno poslušničko ponašanje neke države.

-Takve koji misle da mogu da određuju svima kako će da se ponašaju i šta će da rade, mi i ovako mali, koji se usuđujemo da mislimo i budemo neko ko sme da misli i određuje svoju sudbinu, znaćemo da odgovorimo tim velikim koji misle da imaju pravo da rade šta im je volja -rekao je Vučić.

On je dodao da to samo govori kolika je nervoza i histerija svuda i kao primjer naveo Kada je riječ o izjavi političara iz Prištine da je moguća ubrzana procedura ulaska samoproglašenog Kosova u NATO, Vučić je istakao da ne misli da je to danas realno, ali je ponovio da je to ideja mnogih.

-Nema nikakve sumnje da će biti takvi pokušaji kao dodatni pritisak na četiri zemlje (EU) da priznaju Kosovo. Ali polako, život je borba - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li Bošnjaci iz Sandžaka/Raške mogu očekivati nova lica u Vladi Srbije, Vučić je rekao da se nada će u budućoj vladi biti veća zastupljenost Bošnjaka i po broju i po mjestima koja zauzimaju, te da je to normalno, očekivano i da bi to bilo dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana