Vučević:Tekst Kurtija u Njujork tajmsu katalog neistina

Tanjug
Vučević:Tekst Kurtija u Njujork tajmsu katalog neistina

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da svaku optužbu o drugačijim namjerama Beograda treba apriori odbaciti kao lažnu vijest, posebno kada takve tvrdnje dolaze od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini.

On je tako reagovao na autorski tekst premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za Njujork tajms u kome je iznio tvrdnju da bi otvaranje novog fronta na Balkanu odgovaralo Rusiji i Srbiji i da bi to omogućilo Srbiji da pokuša da, kako navodi, “osvoji teritoriju agresijom”.

Vučević ističe da Priština svojom šovinističkom ideologijom i jednostranim potezima usmjerenim protiv srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji svakodnevno potvrđuju da su oni sami jedina prijetnja regionalnom miru.

-Tekst Aljbina Kurtija u „Njujork tajmsu“ je katalog neistina i pokušaj traženja alibija za anticivilizacijsko i nečovečno postupanje prema Srbima na Kosovu i Metohiji, a iz samog tona tekst izbija ogoljen i patološki prezir prema svemu srpskom, čime Kurti zapravo otkriva svoju ideološku matricu, koja se ne može opisati drugačije nego kao politika mržnje - rekao je Vučević. Dodaje da iskrivljen narativ o prirodi separatističkog pokreta na Kosovu i Metohiji, koji je i jedini izvor svih problema sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do danas, i hvalospjevi o NATO-u kao spasiocu albanskog naroda, nemaju nikakve veze sa istinom, trenutnom situacijom na terenu.

Kako je naglasio, Srbija je širom svijeta univerzalno prepoznata kao uspješna i napredna država, kao i motor razvoja regiona zapadnog Balkana, zbog čega “patetični i arhaični Kurtijevi propagandni narativi ne mogu da imaju efekat kakav su možda imali pre dve i po decenije”.

Prema Vučevićevim rečima opredjeljenje za mir i stabilnost se dokazuje demokratskim ponašanjem, poštovanjem ljudskih prava i konstruktovnošću u dijalogu koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU, a Kurti podbacuje na svim tim poljima, „čime dokazuje da je izazivač neprilika, a ne neko kome je stalo do mira i stabilnosti“.

-Njegova paskvila u „Njujork tajmsu“ je dokaz da on nije odmakao daleko od marksističko-enverističkog ekstremiste koji je prevrtao kamione sa srpskom robom, spaljivao na lomačama keksove i čokolade proizvedene u Srbiji, i nasilno nastupao čak i prema političkim neistomišljenicima albanske nacionalnosti uvevši praksu upotrebu suzavca umesto upotrebe argumenata - rekao je premijer Srbije.

Vučević je rekao i da kada govorimo o žrtvama albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji, Kurti bolje neka odgovori zašto gotovo četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca prognanih sa Kosova i Metohije do danas nema mogućnost da se vrati kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana