Vučević, Vulin: Za Vladu najteži problem KiM

SRNA
Vučević, Vulin: Za Vladu najteži problem KiM

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je pred Vladom Srbije mnogo izazova, a da je najteži problem pitanje Kosova i Metohije, ali da su važna i pitanje mira u regionu, odnosi u BiH, kao i položaj Srba u Crnoj Gori.

Vučević je rekao da su progon i teror srpskih civila na Kosovu i Metohiji svakodnevni.

"Svakodnevno se suočavamo sa velikim problemom na Kosovu i Metohiji i za ovih sto dana Vlade imali smo mnogo napada na Srbe, hapšenja, zabrane naše robe, napadi na ambulante, zatvaranje poštanske stanice, sada zatvaranje pošte. Mislim da je ostalo samo obrazovne ustanove da nam napadnu", rekao je Vučević za Tanjug.

On je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti realizuje svoju ideju, a to je otvaranje mosta za saobraćaj između južne i sjeverne Kosovske Mitrovice.

Vučević je rekao da će na zemlje Kvinte, ali i sve one koji su u to uključeni, Beograd da vrši konstantan pritisak da se to ne dozvoli, prije svega, Kfor da bude svjestan rizika koji bi takva akcija od prištinske i albanske vlasti mogla da donese.

"Moramo da sačuvamo mir, ne smemo da nasednemo na provokacije Aljbina Kurtija, jer je njemu potreban sukob", poručio je Vučević.

Vučević je najavio da će sutra na konferneciji povodom sto dana Vlade predstaviti suštinski program vlade, ali novi zamajac i novu energiju, i pozvati sve da rade na unapređenju Srbije.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izrazio je zabrinutost zbog posljednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, te ocijenio da je situacija veoma zategnuta i da može doći do incidenata koje više niko neće moći da kontroliše.

Prema njegovom mišljenju, očigledno je da prištinske vlasti traže sukob time što su njihovi predstavnici došli u Sjevernu Mitrovicu da kreče/prekreče srpske zastave i hapse ljude koji ih sprečavaju u tome.

Vulin je naveo da EU i SAD ne čine ništa da spriječe Kurtija u onome što čini, te da ima njihovu prećutnu podršku u svemu što radi, kao i da se Kurti neće zaustaviti.

On je ukazao na to da na sjeveru Kosova i Metohije zatvaraju i poštu koja ima licence od Unmika i zabranjuju dinar, kao da sve to međunarodna zajednica zna i u svemu tome aktivno učestvuje.

Kada je riječ o tome što mu je prije tri dana zabranjen dolazak helikopterom u Prebilovce da oda poštu stradalim Srbima u Drugom svjetskom ratu, Vulin je ocijenio da je riječ o podmukom potezu i političkoj podlosti.

"Ništa što ima srpsku zastavu, pošto na svakom helikopteru ili avionu morate imati srpsku zastavu, njima ne odgovara, pa izgleda da je to problem. To su sve sitne podlosti, političke pakosti. Na to ne treba obraćati pažnju", istakao je Vulin.

On je dodao i da je bilo potpuno nepotrebno to što mu ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković nije dao dozvolu za prelet, jer je došao sam drugim prevoznim sredstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana