Vučević: Srbija će učiniti sve da zaštiti živote Srba na Kosovu i Metohiji

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD/NOVI SAD/ - Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je večeras u Novom Sadu, na zajedničkom obilježavanju sa Republikom Srpskom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da srpski narod danas više nego ikada teži za jedinstvom bez obzira gdje se nalazio, a da na osnovu jedinstva i čovjekoljublja može sačuvati svoju kulturu i tradiciju i nastaviti sa velikim djelima za buduće generacije.

Vučević je kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu, istakao da predstoji i puno izazova na zaštiti Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Moraćemo mnogo toga da radimo, ne svađajući se ni sa kim, ali tražeći da nas svi uvažavaju kao što mi uvažavamo druge", rekao je Vučević.

On je apelovao na sve iz Republike Srpske da, bez obzira na političke razlike, mora postojati zajednički nužni imenilac, a to je očuvanje Srpske, kao obaveza svih ljudi u Republici Srpskoj i da tu ne smije da bude nikakvih političkih razlika.

"To nije pitanje popularnosti, nego pitanje ostanka i opstanka. Naša kolektivna borba mora biti i protiv veštačkih i spoljnih namentutih podela u društvu", rekao je Vučević.

On je istakao da su građani na izborima mnogo puta rekli da žele ponosnu i slobodnu Srbiju, a ne državu podanika.

On je podsjetio da je na današnji dan izvršen konačni juriš na Kajmakčalanu u septembru 1916. godine, da su ključne odlike srpske vojske bile moral i vjera, te da je srpska zastava bila i simbol te pobjede, kao što je krst simbol raspeća i Vaskrsa.

"Zastava je bila simbol države i slobode, sveta trobojka", rekao je Vučević, navodeći da su na Kajmakčalanu Srbi dokazali da su neuništivi.

On je istakao da se nikako ne smije smetnuti s uma to da današnja borba i izazovi nisu ništa manje opasni. On je napomenuo da onaj ko to ne vidi, taj ništa ne vidi.

Vučević je ukazao na patnje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji izazvane terorom prištinskog režima, te da to opominje da Srbi moraju biti dostoji ideala za koje su se vijekovima borili.

"Uskraćivanje prava na postojanje i opstanak, selektivno i bespravno zatvaranje naših sunarodnika, svakodnevno svedoči o bezumlju privremenih prištinskih institucija", rekao je Vučević.

On je naglasio da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrane i provokativne poteze premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kuritja i učiniće sve da zaštiti živote svojih građana, čuvajući Srbiju.

"Nizom mjera koje je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nastavićemo borbu za očuvanje Kosova i Metohije, očuvanje Srba na Kosovu i Metohiji, poštovanje prava i očuvanje mira", naveo je Vučević.

On je rekao da Srbija mora da bude spremna za sve izazove koje donosi budućnost, da bude odgovorna prema budućim generacijama, da bude dovoljno jaka da je se klone oni koji su zlonamjerni, a na bazi ravnopravnosti stvarati odnose prijateljstva i poštovanja.

"Srpski narod više nego ikada danas teži za jedinstvom i javno ga iskazuje, bez obzira gde se nalazio i živeo", poručio je Vučević.

On je poručio da stih iz himne Srbije "sloga biće poraz vragu" bude opomena o neophodnosti jedinstva u složenim vremenima.

"Čestitam vam Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srbije i Republike Srpske. Budimo ponosni na našu slobodu, cela jedna nebeska Srbija moli se Gospodu za tu slobodu. Budimo jedinstveni, jer tako će i Bog biti sa nama", rekao je Vučević.

On je poručio da treba voljeti simbol nepokorivosti i dostojanstva, nacionalnu zastavu.

"Neka živi Srbija i srpski narod ma gde živeo i ma gde se nalazio. Neka živi Republika Srpska, naša ljubav i naše biće. Neka se po jedinstvu, mudrosti i dobroti prepoznajemo među narodima i neka naša srca greje sloboda. Neka nas inspiriše jedinstvo i snaga našeg naroda, neka nas vode napredak i pobede naše jedine otadžbine – Srbije", poručio je Vučević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana