Vučević: Prištinska policija nema šta da traži na Sjeveru Kosova

Srna
Vučević: Prištinska policija nema šta da traži na Sjeveru Kosova

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da prištinska policija nema šta da traži na sjeveru Kosova, kao i da barikada i pucanja ne bi bilo da je primijenjen Briselski sporazum i formirana zajednica srpskih opština /ZSO/.

"Danas se dešava zamena teza i priča se o nekom srpskom terorizmu, a ne o teroru nad Srbima koji traje", naglasio je Vučević.

On je napomenuo da se ne smije ući u terminologiju Prištine i njenih partnera da su Srbi na Kosovu i Metohiji kriminalci i teroristi, te istakao da zapadni partneri pričaju o posljedicama, a neće da uđu u suštinu problema kako se dogodio incident u Banjskoj i da su Srbi pružili otpor nasilju protiv Kurtijevog terora nad srpskim narodom.

Vučević je ukazao da je pritisak na Srbe na Kosmetu i dalje vrlo intenzivan i kontinuiran, kako ne bi mogli da opstanu i ostanu na vjekovnim ognjištima, te da za to nema razumijevanja u zapadnoj međunarodnoj zajednici.

On je upozorio da se premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju dozvoljava da radi ono što je radio i sve do sada, da je velika zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji, te da Srbija radi sve da se politički izađe iz ove krize.

"Situacija se čini prividno mirna, ali svaki minut, svaki sekund nešto može da pođe po zlu, tako da, iako nema u vestima da se nešto loše desilo, to ne znači da se tamo ne odvija nešto loše i samo je pitanje momenta kada opet nešto može da krene po zlu", rekao je Vučević i dodao da se nada da na Kosovu i Metohiji neće biti rata.

On je ponovio da Srbija nema problem da Kfor pojača prisustvo na sjeveru, te da Vojska Srbije pažljivo prati sve što se dešava, ne samo na Kosmetu, i nastaviće da jača, kupuje najmoderniju opremu i naoružanje.

Vučević je rekao da Srbija neće i ne može da izruči Prištini Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organizovanje akcije u Banjskoj, jer Srbija ne priznaje Kosovo i ne može da predaje svoje državljane nekome ko je okupirao njenu teritoriju.

"Mi da naše državljane predajemo njima, koji hapse i ubijaju naše državljane, pa to bi bio sunovrat naše države", rekao je Vučević za TV Pink.

On je poručio da Kosovo nikada ne može biti država i da ga Srbija nikada neće priznati.

"Mogu da sprovode nasilje, otimaju, kradu, ali to nikada neće biti legalno i zakonito stečeno. Nema od toga ništa. Ali, politički treba da razgovaramo i postignemo dogovor sa Albancima, to je srpski nacionalni interes. Ne možete da sprovodite teror nad srpskim narodom kao najvećim narodom na ovom prostoru", poručio je Vučević.

On je ponovio da Kurti želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om, što bi bilo katastrofalno za sve. Vučević je rekao da očigledno nekima smeta što Vojska Srbije jača jer ne žele Srbiju koja može da se brani.

Komentarišući sukob militantnog palestinskog Hamasa i Izraela, Vučević je rekao da je sve iznenadio intenzitet napada na Izrael iz pojasa Gaze, da se plaši razmjera tog sukoba i da je pitanje da li će se u to uključiti i neke druge zemlje sa Zapada ili neke arapske muslimanske države.

On je rekao da na obje strane ima na stotine poginulih i izrazio nadu da će se zemlje politički uključiti u to da sukob bude riješen.

Kada je riječ o izborima u Srbiji, Vučević vjeruje da bi u decembru ili januaru mogli da budu održani republički parlamentarni, izbori za vojvođanski parlament i za oko 70 opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana