Vučević: Nasušna potreba je da poštujemo porodicu

Tanjug
Foto: Tanjug

PERLEZ – Predsjednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, zajedno sa ministarkom za brigu o porodici i demografiji Milicom Đurđević Stamenkovski, otvorio je manifestaciju „Dani porodice“ u Perlezu i tom prilikom rekao da je nasušna potreba jednog naroda da poštuje instituciju porodice.

„Drugi put sam pored Begeja zajedno sa ljudima koji veruju u istu Srbiju kao i ja. Srbiju koja ne želi i ne sme da se odrekne onoga što jeste. Džabe škole i obdaništa ako nema dece, nasušna potreba je da poštujemo porodicu. Suština je da nas bude više“, rekao je Vučević. 

On je dodao i da se političke mjere uvode zbog potomaka, da bi oni bolje živjeli, te da je Srbija najmodernija bila kada su se poštovale bake i deke jer je postojalo zajedništvo. 

„Ovde je pitanje i kolektivnih prava, da smo dužni prema potomcima da čuvamo Srbiju. Želimo da spasemo Banat da ne bude slepo crevo i zato gradimo i saobraćajnice“, podvukao je Vučević.  

Ministarka za brigu o porodici i demografiji Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da je porodica institucija koja je stalno na udaru. 

„Naš voljeni patrijarh Pavle govorio je da je porodica mala crkva, izvor ljubavi kom težimo u životu. Porodica je danas poslednja linija odbrane kada su u pitanju hrišćanske vrednosti. Pred nama je danas pitanje da li ćemo sutra imati kome da sačuvamo zemlju, pitanje biti ili ne biti našeg doba“, kazala je Đurđević Stamenkovski. 

Ona je dodala i da porodica u 21. vijeku mora da bude najvažniji državni interes, da demografska obnova bude nacionalni zadatak jer svi moraju da učine sve da djeca ostaju u Srbiji, te da se uvijek treba podsjećati da treba poboljšavati mjere za pomoć roditeljima. 

Gradonačelnik Zrenjanina Sima Salapura rekao je da „Dani porodice“ polako postaju tradicija. 

„Manifestacija koja je prihvaćena na nivou cele Srbije i na tome posebno hvala Vladi Republike Srbije, što možemo da baštinimo porodične vrednosti u ovo moderno vreme puno izazova. Grad Zrenjanin setom mera pokušava da olakša roditeljstvo“, rekao je Salapura. 

Manifestacija traje dva dana, a lokalne samouprave predstavljaju svoje mjere pronatalitetne politike.  

Događaju prisustvuju i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, ministarka bez portfelja za rodnu ravnopravnost Tatjana Macura i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana