Vučević: Kurti stvara nepodnošljive uslove za život Srba

Srna
Vučević: Kurti stvara nepodnošljive uslove za život Srba

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da je zabrinjavajuće to što premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti stvara nepodnošljive uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučević je naveo da je Kurti nervozan zbog izbora na Kosovu i Metohiji zakazanih za 9. februar naredne godine, ali i zbog predstojećih izbora u Sjedinjenim Državama čiji će izborni rezultat uticati na globalnu geopolitiku.

On je za TV Pink rekao da je dobro što je poslije dugo vremena ponovo dozvoljen uvoz srpske robe na Kosovo i Metohiju, ali da nije dobro što se to u praksi provodi veoma otežano, uz preglede kamiona koji namjerno dugo traju.

Što se tiče popisa u Crnoj Gori, Vučević je rekao da se pokazuje trend da ljudi sve slobodnije mogu da se izjasne da su Srbi i da govore srpskim jezikom, te očekuje da se na narendom popisu mnogo više građana izjasni da pripada srpskom narodu.

-Nije važno u kojoj državi živite, mnogo je važnije da čuvate identitet, da se vrati ćiriličko pismo na mesto koje mu pripada (u Crnoj Gori). Ćirilica je uvek prva napadana - rekao je Vučević.

Za vraćanje redovnog vojnog roka u Srbiji, Vučević je istakao da prvu generaciju redovnih vojnika očekuje na jesen 2025. godine, te dodao da do tada oficiri treba da smisle obuku koja će biti i sadržajna i interesantna.

-Mi to ne radimo da bi ratovali, nego je to poruka onima koji bi nas napadali da nas ne napadaju -  rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana