Vršac: Protest kod Centra za socijalni rad poslije ubistva djevojčice

Tanjug
Vršac: Protest kod Centra za socijalni rad poslije ubistva djevojčice

VRŠAC- Vrščani protestuju danas ispred Centra za socijalni rad i zgrade osnovnog suda sa zahtjevom da se utvrde odgovorna lica za propuste u slučaju ubistva dvogodišnje djevojčice, koju je u utorak ubio otac, a zatim izvršio samoubistvo, javlja RTS.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloljetno dijete, a potom izvršio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog djeteta više puta prijavljivala oca djeteta za porodično nasilje, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga u istom roku obavijesti o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika u ovom slučaju.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu.

Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je otac M. B., star 35 godina, u stanu u naselju najvjerovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo, prenosi RTS.

Centar za socijalni rad Vršca: Nismo poveravali starateljstvo

Centar za socijalni rad Vršca nije radio postupak povjeravanja starateljstva maloljetnog djeteta, niti predlagao model viđenja djeteta sa ocem, jer postupak za razvod braka od strane supružnika do tragičnog događaja nije ni pokrenut pred nadležnim sudom.

Samim tim nije bilo ni moguće dodijeliti starateljstvo nad djetetom, niti dati bilo kakvo mišljenje o modelu viđanja, saopštio je danas taj Centar povodom ubistva maloljetne P.B. koju je u Vršcu 4. oktobra ubio otac a zatim izvršio samoubistvo.

U saopštenju izdatom, kako se navodi u vezi netačnih i neprovjerenih informacija koje se objavljuju u medijima, ističe se da su medijske informacije da je otac preuzeo maloljetno dijete na osnovu dozvole Centra za socijalni rad Grada Vršca, neposredno prije ubistva, apsolutno netačne.

Otac M.B nije se ni pojavljivao u našoj ustanovi od dana prijave za nasilje u porodici 30.aprila ove godine, zbog koje su mu najprije od strane policije, a potom i Osnovnog suda u Vršcu izrečene hitne mjere zabrane prilaska i iseljenja iz porodične kuće, navodi se u saopštenju

Dodaje se da je ovim mjerama zaustavljeno nasilje prema supruzi S.B.

Iz Centra ističu i da u vezi pomenutog događaja Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sprovodi inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad Vršca, a kada nadzor bude gotov Pokrajinski sekretarijat će obavijestiti javnost o njegovom ishodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana