Vojska Srbija održala prikaz sposobnosti „Zastava 2024“, prisustvovali i zvaničnici Srpske (FOTO)

Tanjug
Vojska Srbija održala prikaz sposobnosti „Zastava 2024“
Foto: Tanjug | Vojska Srbija održala prikaz sposobnosti „Zastava 2024“

BATAJNICA - Vojska Srbije održala je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici prikaz sposobnosti „Zastava 2024“, na kojem je učestvovalo više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova.

Građani koji su posjetili batajnički aerodrom mogli su da pogledaju letački program, prikaz dijela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.  

Prikazu su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalne samouprave i vjerskih zajednica.  

Predsjednika je na aerodromu dočekao počasni bataljon Garde, nakon čega mu je raport predao komandant počasnog bataljona.  

Prikaz je počeo skokom pripadnika 63. padobranske brigade koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.  

Nakon skoka padobranaca uslijedio je nalet vojnih aviona, „mig 29“, „orao“, „galeb“, i simulacija vazdušne borbe dva aviona.  

Svoje sposobnosti i način dejstvovanja pokazali su i piloti borbenih helikoptera mi-35, koji su poznati kao „leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“.  

Desantna grupa helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga prikazala je desant tokom kojeg su se spuštali konopcima.  

Na kraju aktivnog dijela prikaza, batajnički aerodrom su nadlijetali i helikopteri „gama“, opremljeni protivoklopnim raketama „maljutka“.  

 

Nakon aktivnog dijela prikaza uslijedio je defile ešalona pješadijskih jedinica, među kojima su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.  

Posjetiocima su bila prikazana sredstva iz razvoja srpske odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema, poput samohodnih top-haubica „Nora“ 155mm, borbenih oklopnih vozila „Lazar“, „MRAP“, „Miloš“, „hamer“, dronova, helikoptera Mi-35, H-145M, modernizovanih aviona „mig 29SM“, protivvazdušnih raketnih sistema FK-3, HK-17, „pancir“, besposadnih vozila „mali Miloš“, kao i brojna oprema specijalnih snaga.  

Bili su prikazani i protivoklopni raketni sistemi „Kornet“, samohodni višecjevni lanseri raketa „Oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojna oprema.  

Građani do 15.00 časova u Batajnici mogu da pogledaju prikaz vojne opreme.  

Prikaz sposobnosti „Zastava 2024“ trebalo je da bude održan u nedjelju, 15. oktobra, na Dan nacionalne zastave, ali je odložen za danas zbog loših vremenskih uslova.  

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, a ustanovljen je 2020. godine, povodom proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana