Vojne škole u Srbiji otvorile vrata zainteresovanima za upis

Srna
Vojne škole u Srbiji otvorile vrata zainteresovanima za upis

BEOGRAD - Vojna akademija, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola biće otvorene su za posjete zainteresovanih učenika i njihovih roditelja svake subote do 31. marta.

U periodu od 11.00 do 13.00 časova profesori, kadeti i učenici vojnih škola upoznaće ih sa procesom upisa i pomoći da na najbolji način lično sagledaju šta ih očekuje ukoliko njihov izbor bude vojni poziv, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

Nastavnik na Katedri za naoružanje i vojnu opremu Kopnene vojske major Željko Jokić objasnio je da se u direktnom kontaktu i na licu mjesta, zainteresovani mogu upoznati sa nastavnim programima, vannastavnim aktivnostima i smještajnim i sportskim kapacitetima vojnih škola.

"U razgovoru sa nastavnicima mogu detaljno da se upoznaju sa studijskim programima i planom nastave. Biće im omogućeno da uđu u sobe kadeta i vide gde kadeti žive i rade. Da uđu u kabinete gde se realizuje nastavni proces i uvere se u kvalitet opremljenosti kabineta", navodi major Jokić.

Kako ističe, vojne škole omogućavaju kvalitetno i besplatno školovanje, smještaj, udžbenike i zdravstvenu zaštitu.

Jokić navodi da Vojna akademija nudi i obilje vannastavnih aktivnosti, kao što su razne sekcije – sportske, glumačke, muzičke, literarne, retoričke, a od prije dve godine, postoji i najsavremenija Pištoljska streljana, dok pored pucaone za bojno gađanje postoji i simulacioni trenažer koji je jedinstven na Balkanu.

"Kada završe Vojnu akademiju, kadeti postaju potporučnici Vojske Srbije i dobijaju stalno zaposlenje, što nijedan Fakultet u zemlji ne pruža kao mogućnost. Takođe, nakon završetka Vojne akademije, potporučnici imaju mogućnost nastavka školovanja", navodi Jokić.

Postoje dvije grane usavršavanja - osnovni komandno-štabni kurs, Komandno-štabno usavršavanje i Generalštabno usavršavanje, a druga podrazumijeva akademsko usavršavanje kroz master i doktorske studije.

U školskoj 2021/2022. godini Vojna akademija primiće 210 kadeta na sedam studijskih programa.

Medicinski Fakultet VMA upisaće u najmlađu klasu integrisanih akademskih studije medicine 40 kadeta.

Vojna gimnazija upisaće 80 učenika u prvi razred, dok će po pet učenika iz građanstva moći da upišu drugu i treću godinu, a Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" upisaće 60 učenika na pet smjerova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana