Vojislav Savić, politikolog: Kriza u BiH je kulminacija nezadovoljstva Republike Srpske

Tanjug
Foto: Privatna arhiva

BEOGRAD/BANjALUKA - Reakcija Republike Srpske na odluke Ustavnog suda BiH su kulminacija trajnog nezadovoljstva, ocijenio je politikolog Vojislav Savić.

On je za Tanjug rekao da struktura Ustavnog suda BiH, dogovorena Dejtonskim sporazumom, u kojem postoji devet sudija, od čega su trojica stranci i po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka - nije normalna i da je na štetu srpskog naroda.

"Stvoreno je jedno trajno nezadovoljstvo koje je sada samo kulminiralo. Nije ovo stvar nikakve dokonosti, pa da vi uzmete iz čista mira da pravite probleme. Ovo je poslednja linija odbrane, vi sada morate da zategnete do kraja, da se pokaže da više ne može da se toleriše", izjavio je Savić, osnivač Centra za političku analizu.

Komentarišući nedavne poteze visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je poništio odluke Skupštine RS, Savić je ocenio da je apsurdna situacija da najpre imate instituciju visokog predstavnika i da on ima prava da radi šta god hoće i nametne zakon koji god hoće.

"Ne rešavaju se te stvari u tri dana, da recimo dođe neki ćato iz Brisela, neki Kristijan Šmit službenik, pa će on sad svojim aktima to prepravljati. To nije moglo ni ranije, a po svemu sudeći neće moći ni danas", naveo je Savić.

Prema njegovoj oceni, ne bi trebalo očekivati značajniji angažman međunarodne zajednice nakon ove krize, pre svega jer BiH, kako kaže, nije u fokusu, a svet ima mnogo problema.

"Ako međunarodna zajednica imalo mozga ima, mislim da će stvar pokušati da reši dijalogom, ne mešajući se preterano u unutrašnja pitanja i unutrašnje dogovore između tri naroda. Ako ne mogu da budu posrednici, ne treba da budu ni ljudi koji će doći i pokušati da čarobnim štapićem reše probleme koji se ovde gomilaju vekovima", rekao je Savić."

Kako je istakao, okolnosti u BiH su se promijenile u odnosu na 1999. i 2001. godinu i to je ono što, kako navodi, Srbi trenutno pokušavaju da iskomuniciraju sa međunarodnom zajednicom, Sarajevom i Mostarom.

"Nažalost, sa Sarajevom to jako teško ide. U tetošenju koje su doživljavali od strane međunarodne zajednice, oni su izgubili potencijal za debatu i kompromis. Morate da pristanete na njihove maksimalističke zahteve, jer je jedino to ispravno u njihovim očima", istakao je Savić.

Komentarišući najavu predsjednika RS Milorada Dodika o održavanju referenduma, Savić je ocijenio da razgovor o tome nije nužno loš i da to uvijek treba da bude na stolu kao opcija kao demokratsko pokazivanje volje.

Kako kaže, referendum može biti konsultativne prirode, ispitivanje javnog mnjenja sa većim značajem po politički život.

Savić tvrdi da to nije ništa strašno i da nikoga ne treba da plaši iako u Sarajevu, kako kaže, to pokušava da se predstavi kao nekakav bauk, da Srbi hoće da se otcepljuju i prave probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana