Vođe terorističke OVK osporavaće nadležnost Suda u Hagu

Srna
Vođe terorističke OVK osporavaće nadležnost Suda u Hagu

BEOGRAD/HAG - Odbrana Hašima Tačija i ostale trojice članova Glavnog štaba albanske terorističke organizacije OVK - Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija najavila je danas da će osporavati nadležnost Specijalizovanih vijeća sa sjedištem u Hagu za vođenje postupka i suđenje Tačiju i ostalima.

Advokati su pisanim podneskom, koji je danas objavljen, zatražili i produžetak roka za podnošenje tog podneska, što im je i odobreno, pa će imati rok do 10. februara, umjesto do 11. januara.

Obrazlažući odluku da dozvoli produžetak roka za podnošenje podneska, sudija je objasnio da je to dozvolio jer je potrebno da se analiziraju obimni objelodanjeni dokazi i o njima razgovara sa optuženima, ali imajući u vidu i predstojeću zimsku pauzu u radu suda, kao i ograničenja koja je uzrokovala pandemija virusa korona.

Tačija, Seljimija, kao i Veseljija i Krasnićija optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici specijalizovanog tužioca Džeka Smita koja ih tereti za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Tači je prethodno podnio ostavku na mjesto predsjednika samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana