Poplave u nekoliko mjesta u Srbiji , dvije osobe povrijeđene

Tanjug, RTS
Poplave u nekoliko mjesta u Srbiji , dvije osobe povrijeđene

BEOGRAD- Obilne padavine uzrokovale su poplave u nekoliko dijelova Srbije. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ntervenisali su u više mjesta, a evakuisane su tri osobe. Dvije osobe su povrijeđene tokom nevremena u Novom Sadu, a u Koceljevi je došlo do plavljenja desetak kuća. MUP je saopštio da trenutno nema ugroženih.

U nevremenu koje je zahvatilo Novi Sad poplavljene su broje ulice, a u pojedinim dijelovima vojvođanske predstonice bilo je i grada. Pod vodom su bile i neke saobraćajnice i u centru Koceljeve, kao i nekoliko domaćinstava. Izlili su se manji vodotoci.

Jako olujno nevrijeme je Novi Sad zahvatilo sinoć nešto poslije 19 časova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su zbog posljedica padavina intervenisali jule na teritoriji  Novog Sada, opštine Beočin, kao i u Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu.

Vatrogasci-spasioci evakuisali su dva lica sa krova poplavljenog automobila u Partizanskoj ulici u Novom Sadu i još jednu osobu u Koceljevi gde je došlo do plavljenja nekoliko objekata, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se navodi, trenutno nema ugroženih lica, a pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani su na crpljenju vode iz podrumskih prostorija u Rumi, u mjestu Čerević, Žablju, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu.

U saopštenju se dodaje da je u Koceljevi  došlo do plavljenja desetak kuća, kao i u Valjevskoj Loznici gdje je voda prodrla u podrumske prostorije jednog lokala.

-Područje užičkog sela Karan juče je u popodnevnim časovima zahvatilo je jako nevreme praćeno obilnim padavinama i do 30 litara kiše što je dovelo do bujica koje su dovele do porasta nivoa potoka Stanci i njegovog izlivanja - rekao je za Tanjug Zoran Militarov, načelnik komunalne inspekcije Grada Užica.

Dodao je da je došlo do začepljenja propusta i nemogućnosti da voda nastavi dalje svojim tokom pa je došlo do izlivanja na put i ulazak vode u jedan broj objekata. Istakao je da ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi ljudski životi.

Trenutno se. kako je dodao, preduzimaju mjere da se otkloni to zapušenje iako je došlo do stabilizacije vodotoka, ali s obzirom na to da se mogu očekivati narednih dana isto ovako obilne padavine onda je neophodno da se ti radovi i izvedu.

On je podsjetio da su velike poplave na ovom području bile i 2014. godine.

Dodao je da je u toku dana bilo padavina i na Jelovoj Gori, ali da nije bilo porasta nivoa ni reke Đetinje ni Volujačkog potoka, dok je reka Lužnica u manjem porastu.

Što se tiče održavanja vodotokova, Militarov kaže da postoji dvostruka obaveza i mjesnih zajednica i grada.

Mjesne zajednice, dodao je, treba da prijave sve probleme na vodotokovima, a Grad da preko službi za održavanje reaguje kako se ovakve stvari ne bi dešavale.

Za tri sata koliko je trajalo nevrijeme, u prekidu je bilo i snabdijevanje sela električnom energijom.

Sava će kod Šapca preći granicu redovne odbrane od poplava

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Savi kod Šapca vodostaj 19. maja prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Prema prognozi RHMZ, u Srbiji će danas biti oblačno i svježije, mjestimično sa kišom.

Sutra će biti manje padavina, a poslije podne bićetoplije uz postepeno razvedravanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana