Vlasti Podgorice će revizijom događaja u Srebrenici dovesti do zaoštravanja odnosa

Srna
Vlasti Podgorice će revizijom događaja u Srebrenici dovesti do zaoštravanja odnosa

BEOGRAD- Predsjednik Komiteta Državne dume Rusije za razvoj građanskog društva, pitanja društvenih i vjerskih organizacija Sergej Gavrilov ocijenio je da će revizija procjene događaja povezanih sa stradanjem u Srebrenici iz 1995. godine, koju sprovode vlasti Crne Gore, dovesti do zaoštravanja situacije u regionu.

"Patrijarh srpski Porfirije potpuno je u pravu. Pokušaji revidiranja istorije, uključujući i dramatične događaje u Srebrenici uprkos tome što je dokazano da to nije genocid, dovešće do komplikovanja balkanskog čvora, što je usmjereno na pogoršanje unutarsrpskih odnosa između Crne Gore i Srbije, na jačanje uloge NATO-a i sprečavanje razvoja regiona u celini", rekao je Gavrilov.

Prema njegovom mišljenju, članice NATO-a od Crne Gore stvaraju poligon za geopolitičke konfrontacije, a ulažu se napori da se rasturi jedinstvo pravoslavnog, slovenskog svijeta.

"To što vidimo u Ukrajini je u stvari kopija onoga što se dešava u Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, kada se preduzimaju pokušaji da se razbije jedan narod, civilizacija, vjera iz najrazličitijih, često vještačkih, razloga. Tu tehnologiju raskola i nacionalističke histerije ne vidimo samo na Balkanu, nego i u drugim zemljama, uključujući Ukrajinu", rekao je Gavrilov za "Sputnjik".

Gavrilov je naglasio da je razlog ekonomskih uspjeha Srbije u tome što ona ne ratuje, gradi mirne odnose sa susjedima, ali prije svega, Srbija visoko cijeni odnose sa svojim istorijskim saveznikom - Rusijom, protiv koje je odbila da uvede sankcije.

"To je primjer za razvoj - mir, poštovanje interesa nacionalnih i vjerskih zajednica, istorijsko prijateljstvo sa Rusijom. To je put na koji spoljne sile ne dozvoljavaju Crnoj Gori da stane. To je veliki problem za Crnu Goru, njenu investicionu i turističku atraktivnost. Stoga se nadamo da će se u Crnu Goru vratiti vjerski mir", zaključio je Gavrilov.

Predsjednik Nezavisne međunarodne komisije koja je istraživala stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine Gideon Grajf izjavio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid i taj termin treba da se izbriše iz istorije, te da u događajima u julu 1995. godine tamo nije bilo više od 3.714 žrtava Bošnjaka.

Grajf je naveo da termin "genocid" podrazumijeva namjeru, a da u ovom slučaju nije postojala nikakva namjera i da u tome leži razlika.

Izvještaj te komisije Vlada Srpske primila je k znanju 11. juna, da bi, uprkos tome, Skupština Crne Gore izglasala 17. juna Rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana