Vlasnici srpskih pasoša na Kosmetu i dalje bez vizne liberalizacije

Srna
Vlasnici srpskih pasoša na Kosmetu i dalje bez vizne liberalizacije

Za stanovnike samoproglašenog Kosova danas je na snagu stupila vizna liberalizacija, ali ona ne važi i za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

Iz Brisela je potvrđeno da o takvoj odluci moraju da se saglase i Evropski parlament i Savjet EU i da je procedura u toku, objavio je "Kosovo onlajn".

Prema saznanjima ovog portala, kada tu dobije "zeleno svjetlo", prijedlog se šalje na Radnu grupu za vize, nakon čega je potrebna potvrda i u Evropskom parlamentu, a posljednji korak u tom procesu jeste odobrenje na ministarskom sastanku.

Evropska komisija je ranije podnijela prijedlog da se vize ukinu i za građane koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, ali procedura još traje.

Nakon prijedloga Evropske komisije da se ukinu vize i za nosioce srpskih pasoša, koji žive na Kosovu i Metohiji, Priština je zatražila od EU da preispita taj prijedlog.

RTS je objavio da je prva grupa ljudi otputovala danas sa prištinskog aerodroma organizovano avionom u Austriju, bez viza za zemlje EU, osim Španije, čime je za stanovnike žitelje Kosova i Metohije počeo bezvizni režim putovanja u šengenskom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana