Vladimir Orlić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije za „Glas“: Naš narod više niko ne može da ponižava

 Vedrana Kulaga Simić
Vladimir Orlić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije za „Glas“: Naš narod više niko ne može da ponižava

Sudbina srpskog naroda je da se za svoju slobodu bori stalno. Ona nam ni od koga nije data, uvek smo morali da je sami obezbedimo, uvek smo te slobode i imali taman onoliko koliko smo sami u stanju da izborimo.

To važi u svakom vremenu, pa i ovom danas. Slobodarskom duhu našeg naroda možemo da zahvalimo što danas imamo i Srbiju i Srpsku. A među mnogim važnim promenama koje smo izborili, najponosniji možemo danas da budemo na tu što smo izborili sebi pravo da vodimo samo svoju, slobodnu, suverenu i samostalnu politiku.

Poručio je to u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić.

- Republika Srpska je, nakon Srbije, najdragocenije što srpski narod ima. Što je hrabrošću i podvigom, junaštvom i čojstvom, izborio i izgradio. Ona je naša sloboda i naša sigurnost, koliko i naš zavet i naša obaveza - rekao je Orlić.

Srpsku i Srbiju na jedan poseban način povezuje Sporazum o specijalnim paralelnim vezama na kojem su utemeljene brojne stvari koje su zajednički uradile vlasti s obje strane Drine. Orlić kaže da su veze između Srbije i Srpske na prvom mjestu trajno utvrđene međusobnom ljubavlju i poštovanjem, narodnim jedinstvom i bratskom podrškom.

- Sporazumom te veze samo dodatno učvršćujemo, zajedničkim projektima gradimo bolju budućnost za sve naše ljude. I naš narod je ponosan na sve što je već na tom planu urađeno, ali posebno na činjenicu da su naše veze danas snažnije nego ikada pre - ocijenio je Orlić.

GLAS: Nemalo puta, posebno od političkih predstavnika Bošnjaka u BiH, čule su se kritike na račun zvaničnika Srpske i Srbije i saradnje koja je, osim što je prirodna, i legalizovana, ako možemo tako reći, putem tog sporazuma. Ima li osnova za bojazan da ona ide na štetu drugih ili je sve stvar prikupljanja dnevnopolitičkih poena od strane kritičara?

ORLIĆ: Znaju svi da u radu koji donosi dobro građanima i Srbije i Srpske, bez obzira na nacionalnost, ali i svima u BiH, nema ništa loše, naprotiv. Osetili su ljudi, bez ikakve razlike, šta znače investicije koje obezbeđuju radna mesta, koliko vredi podrška u lekovima, medicinskim sredstvima i vakcinama, ili novi putevi i objekti od društvenog značaja. Naravno da nema Bošnjaka, kao ni Srbina, običnog čoveka koji će reći da novi autoput Beograd - Bijeljina - Sarajevo - Višegrad - Užice - Beograd nije fantastična stvar, na korist svima. A šta govore pojedini nesposobni političari, kivni jer sami nikada nisu bili u stanju da obezbede slične rezultate, samo je njihov problem. 

GLAS: Iz Srbije, konkretno i od predsjednika Aleksandra Vučića, stižu stalno poruke da ta zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da Republika želi dobre veze sa svim narodima u BiH. Međutim, to mahom nije nailazilo na razumijevanje u BiH. Zbog čega?

ORLIĆ: Svi važni rezultati, sav napredak u ekonomiji i infrastrukturi, projekti o kojima govorimo, direktna su posledica jedne činjenice da je pre svega Srbija pod vođstvom predsednika Vučića, sledeći njegovu politiku, postala dovoljno snažna. Da je izrasla u lidera regiona, motor razvoja kompletnog okruženja, koji kao nikada ranije ima i volje i snage da štiti svoje državne, ali i interese svog naroda, gde god on živeo. Takvom Srbijom i njenim predsednikom nisu zadovoljni oni kojima je isključivo slaba i nemoćna Srbija jedina prihvatljiva. Ali moraće nekako da nauče da žive s tim da se Srbija nepovratno promenila, da naš narod više ne može da ponižava niko. Nema vraćanja u tu prošlost, nikada više. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH, i Srpske unutar BiH, poštujemo jer je to principijelno opredeljenje, ali i kao garant Dejtonskog sporazuma Srbija ima i posebnu odgovornost u tom smislu. A oni koji “nemaju razumevanja” za stavove Srbije po pravilu uvek budu upravo oni koji suverenitet i integritet države Srbije krše bezobzirno. Baš kao što krše i sam Dejtonski sporazum.

GLAS: Taj stav, takozvanog političkog Sarajeva, razlog je i za blokadu projekata kao što je aerodrom u Trebinju, hidroelektrana “Buk Bijela”, gasovod ispod Drine i drugih. Kako to prevazići?

ORLIĆ: To je problem u glavama onih koji su i danas mentalno zaglavljeni u prošlom veku. Svi spremni da se okrenu budućnosti, zajedničkom radu za dobrobit svih, lako će naći i zajednički jezik o svakom pitanju. I takvi će u Srbiji, koja danas vodi politiku predsednika Vučića, politiku mira i stabilnosti za sve, zajedničke borbe za bolji život svih koji ovde živimo i za svu našu decu, uvek imati dobrog prijatelja i pouzdanog partnera. U tako postavljenom odnosu poštovanje mora da bude obostrano.

GLAS: Narodni poslanici u skupštinama Republike Srpske i Srbije sarađuju i u parlamentarnoj Komisiji za saradnju. Kakvi su planovi za naredni period?

ORLIĆ: Želje i ambicije su velike, uveren sam da će ih pratiti i rezultati. U Narodnoj skupštini Srbije veliki broj poslanika izuzetno je motivisan za zajednički rad ne samo među članovima odbora za saradnju sa Srbima u regionu, ili poslanicima u grupi prijateljstva, već generalno. Baš kako i dolikuje Skupštini čija parlamentarna većina snažno stoji iza državne politike, koju danas u Srbiji vodimo.   

GLAS: Srpska i Srbija se posljednjih godina zajednički sjećaju slavnih i teških datuma. Obilježavaju 15. septembar - Dan nacionalne zastave, slobode i srpskog jedinstva. Da li smo dovoljno jedinstveni, složni, mogu li preci biti ponosni na ove generacije naroda i političara?

ORLIĆ: Jedinstveni smo i složni kao nikada ranije. Pokazali smo da to možemo, zato sada treba na tom planu da radimo još više. Nikada ne treba da budemo do kraja zadovoljni već postignutim, uljuljkani trenutnim uspehom, već uvek da postavljamo sebi nove ciljeve i radimo još snažnije. Samo tako se napreduje, u svakom smislu. Kada tako razmišljamo i tako radimo - pokazujemo da jesmo dostojni svojih slavnih predaka. Ujedno, da zaslužujemo ponos i onih koji dolaze posle nas.

GLAS: Još jedna spona, ništa manje važna, je Zakon o zaštiti ćirilice i pisma koji je gotovo u istom obliku usvojen u parlamentima Srpske i Srbije. Da li je i to dokaz da su, kako ste jednom rekli, Srbi kao narod naučili da sami moraju da se izbore za sebe i da neće niko drugi to uraditi za njih?

ORLIĆ: I tu smo važnu lekciju učili na teži način, ali smo je, bez ikakve sumnje - dobro savladali. Izvukli pouke iz istorijskih događaja, naučili da se borimo za sebe i svoje. Svet u kome živimo je sebičan. Velike države otvoreno poručuju da nikakva pravila i obziri za njih ne važe, čak ni međunarodni sporazumi, već samo pravo koje im daje njihova sila i zakon jačeg. Oni neskriveno rade samo za sopstvene interese. Pošto je tako, uz dužno poštovanje svima - i mi samo svoje, vitalne državne i nacionalne interese treba da čuvamo. Za svoj narod i njegovu dobrobit da se borimo, to da nam bude najvažnije. Što znači da čuvamo i svoj jezik, pismo, kulturu, ali i svoje pravo na istinu, na pijetet prema našim nevinim žrtvama, kao i dostojno sećanje na slavne trenutke u našoj istoriji. Nema ko drugi to da radi umesto nas samih. I radimo to danas, ponosno i odlučno, kao nikada ranije.

GLAS: Obaveza Srbije i put koji je zauzelo aktuelno rukovodstvo jest put dijaloga i mira, čuvajući uvijek na prvom mjestu svoje interese. Može li Srbija da sačuva Kosovo i Metohiju koje mnogi širom svijeta već vide i priznaju kao samostalnu državu?

ORLIĆ: Snažnom politikom borbe za zaštitu naših interesa, napornim radom, znanjem, uspeli smo i tu situaciju u potpunosti da preokrenemo. Većina država članica UN danas ne priznaje tzv. “Kosovo”. Note o povlačenju priznanja nalaze se deponovane u kabinetu predsednika i u Vladi Srbije. Preko 20 država je više na našoj strani, nego što je bilo pre nekoliko godina. Pokazali smo da i tu umemo da napravimo rezultat kakav pre politike predsednika Vučića niko nije mogao ni da sanja. I znamo da dalja borba neće biti laka, jer je vodimo u nemogućim uslovima. Ali čak i oni kojima je teško da to priznaju, danas otvoreno kažu da Srbija uporno čuva mir i stabilnost za sve, bori se za dijalog, dok Kurti divlja, u mahnitoj mržnji izaziva opasne požare i svaki smisao dijaloga svesno uništava. Njemu i svima koji ga u bezumlju podržavaju predsednik Srbije je poručio: “Neka se ne usudi da krene na naš narod - to mu sigurno nećemo dozvoliti”. 

GLAS: Godina koja je pred nama biće možda i izazovnija od proteklih zbog rusko-ukrajinskog sukoba, uz stalne teme poput upravo poštovanja Dejtonskog sporazuma i prava Srpske te borbe za Kosovo. Šta biste poručili narodu i narodima s obje strane Drine, ali i šire?   

ORLIĆ: Mir i stabilnost osnovni su preduslov za bilo kakav drugi progres. Najvažnije bi bilo da se obezbedi i sačuva mir, svima. Odmah zatim, da imamo dovoljno mudrosti, jer je u teško vreme najvažnije donositi ispravne odluke. Posebno mi, koji živimo ovde, moramo da budemo dovoljno pametni da vodimo računa o sebi, svojim građanima, pomažemo se međusobno i jačamo zajedno. A srpski narod se u to uverio, ali da ponovimo - nastavićemo da se borimo, u godini pred nama kao i u svakoj narednoj. Slobodnu i samostalnu politiku ćemo voditi, čuvaćemo i prava Srpske i naš narod na Kosovu i Metohiji. Nema u tom smislu boljeg zaštitnika od Srbije koja jača, koja je borbi za bolju budućnost u potpunosti posvećena. I koja kaže, a rekla je to glasno da je svi dobro čuju i dobro razumeju - u toj borbi za nas nema povlačenja. 

Dvostruki aršini

GLAS: Da li srpski narod, i generalno pravoslavlje, najviše trpi zbog dvostrukih aršina usljed kršenja međunarodnog prava kao i sporazuma koji su napravljeni na toj osnovi?

ORLIĆ: Te smo dvostruke aršine osetili mnogo puta na sopstvenoj koži. Ipak, jedini način da se za svoje interese borimo je da se čvrsto držimo međunarodnog prava, dosledno poštujemo suverenitet i integritet svih onako kako poštujemo svoj. I tražimo od drugih da isto poštovanje ukažu nama, koliko ga očekuju za sebe ili bilo koga trećeg. Mi nemamo luksuz za drugačije ponašanje. A tuđe licemerje govori samo o njima. I, kao što ste videli na Generalnoj skupštini UN, na kojoj je predsednik Srbije upravo ovim argumentima govorio pravo u lice svima drugima na svetu, na te argumente i tako saopštene stavove odgovora nema. Može samo da se čestita. Mnogi su upravo to i učinili. I nema pripadnika srpskog naroda koji na te reči, svoju Srbiju i njenog predsednika, nije iskreno ponosan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana