Vladika Teodosije: Srbi da istraju i pokažu da se ne plaše prijetnji

Srna
Vladika Teodosije: Srbi da istraju i pokažu da se ne plaše prijetnji

GRAČANICA - Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je danas, nakon liturgije koju je služio u Manastiru Gračanica, da srpski narod mora istrajati i pokazati da se ne plaši onih koji prijete.

-Moramo istrajati i pokazati da se ne plašimo ljudi ovozemaljskih, onih koji prete, ne shvatajući da nam uzimanjem ovozemaljskog života ne uzimaju onaj koji nam je Gospod pripremio - rekao je vladika Teodosije u besjedi.

On je dodao da je presveta Bogorodica, kojoj je posvećen Manastir Gračanica,

zastupnica svih ljudi, naročito grešnih, da je uvijek prisutna u životima vjernika i da njena pomoć nikada nije izostala kada god je molitnom i vapajima tražena.

-Ona nam savetuje da se ne plašimo, da budemo hrabri i da budemo dostojni svoga imena, porekla i krsta kojim smo kršteni - rekao je vladika Teodosije.

Blagosloveći slavu sestrinstvu Manastira Gračanica, vladika Teodosije je rekao da se ime Majke Bogorodice danas slavi svuda u vaseljeni, kao i u najljepšoj zadužbini Svetog Kralja Milutina u Gračanici.

Episkop Teodosije je istakao da je Uspenje Presvete Bogorodice praznik poput Vaskrsa i zato danas, kako je rekao, vapimo presvetoj Bogorici da nas zaštiti, ali moramo imati smirenja i vjere u sebe, a sve ono sa čime se suočavamo prepustiti Bogu.

-U čudnom vremenu u kome živimo danas, neko bi rekao apokaliptičnom, jer se dešavaju stvari koje se nisu dešavale, pomoć Majke Božije je potrebna -  rekao je episkop Teodosije.

On ističe da sva dešavanja, kao i mnoge prirodne pojave koje se nikada nisu dešavale, opomena su i znak da se "primiče kraj i da budemo spremni za dolazak Gospodnji".

Vladika Teodosije je dodao da u ovom vremenu mnoge ikone toče mirom, a presveta Bogorodica se javlja pokazujući nam da je sa nama.

On je uputio apel srpskom narodu da u crkvu na službe ne dolazi samo na velike praznicima.

Brojni vjernici iz Gračanice i okolnih srpskih sela tradicionalno slavi veliku Gospojinu, kao seosku slavu, a jedan od njih Milivoje Todorović za Srnu je rekao da je na srcu svakog Gračančana žal što je iz godine u godinu o Velikoj Gospojini sve manje vjernika prisutno na Svetoj arhijerejskoj liturgiji.

-Narod, posebno mladi uplašeni za sopstvenu budućnost, odlazi, ali se nadam da će uz pomoć naše crkve i saveta shvatiti da gde god da odu ili nastave svoje živote da niakda neće zaboraviti da su rođeni u Gračanici i da će jednog dana vratiti se na svoje - rekao je Todorović.

Proslavu Velike Gospojine u Manastiru Gračanica obezbjeđuje povećan broj pripadnika Kosovske policijske službe i KFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana