Vladika Teodosije služio liturgiju u Manastiru Gračanica

Srna
Vladika Teodosije služio liturgiju u Manastiru Gračanica

GRAČANICA - Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije jutros je u Manastiru Gračanica u prisustvu velikog broja vjernika, služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice.

Vladika Teodosije je u besjedi podsjetio da je današnji praznik slava obitelji Manastira Gračanica, najljepše zadužbine kralja Milutina, koji je ovu bogomolju, posljednju koju je gradio, posvetio Presvetoj Bogorodici.

“Svi hrišćani slave Presvetu Bogorodicu kao majku svoju, jer je ona Majka Božija, ali je i duhovna majka svih. U nevolji, opasnosti, bolesti ona je brza zastupnica i više brine za svakog od rođene majke”, naglasio je vladika.

Episkop Teodosije je napomenuo da Manastir Gračanica ove godine slavi sedam vijekova od nastanka, a obilježava i 700 godina od upokojenja kralja Milutina.

Čestitajući veliki praznik, vladika je poželio da Sin Božiji i Presveta Bogorodica zaštite svetu obitelj u Gračanici, čije su monahinje vjerne kao što su to nekada bile mironosice Hristu, kada je bilo najteže.

“Upravo tako i naše monahinje na Kosovu i Metohiji verno služe i ostaju u našim svetinjama koje stradaju, koje su u opasnosti, sa verom i nadom da će nas Gospod zaštiti i da ćemo i u bućnosti trajati”, rekao je vladika.

Proslava manastirske slave i slave Gračanice biće obilježena nizom manifestacija, a o bezbjednosti brine povećan broj pripadnika Kosovske policijske služe i slovenačkog kontigenta KFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana