Vladika Teodosije preneo ambasadoru Abotu zabrinutost zbog optužbi Ališe Kerns

Tanjug
Vladika Teodosije preneo ambasadoru Abotu zabrinutost zbog optužbi Ališe Kerns

GRAČANICA - Episkop raško-prizrenski Teodosije sastao se u manastiru Gračanica sa britanskim ambasadorom u Prištini Nikolasom Abotom, kome je prenio najdublju zabrinutost zbog optužbi poslanice britanskog parlamenta Ališe Kerns na račun Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kerns je prethodno iznijela tvrdnje da se preko srpskih pravoslavnih crkava na severu KiM vrši ilegalno unošenje oružja iz Srbije.

Vladika je posebno naglasio da je ova vijest, koju je u međuvremenu demantovao KFOR, višestruko pogoršala bezbjednost SPC na Kosovu i Metohiji i da ozbiljno može da oteža proces deeskalacije tenzija na sjeveru Kosova i dijalog, saopšteno je iz Eparhije raško prizrenske.

On je ponovio stav SPC da se Crkva zalaže za mir među svim građanima na KiM i da ne može dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa srpskim crkavama.

Ambasador Abot je izrazio zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na sjeveru KiM, pomenuvši značajnu ulogu SPC u unapređenju odnosa među zajednicama, i naglasivši hitnu potrebu za deeskalacijom, dodaje se u saopštenju.

Britanska poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns, optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na KiM.

Prištinski mediji su u srijedu objavili i da se Kerns nedavno u Londonu sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana