Vladika Teodosije: Ponašanje Prištine direktan poziv na bezakonje

Srna
Vladika Teodosije: Ponašanje Prištine direktan poziv na bezakonje

GRAČANICA - Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da ponašanje Prištine koja traži da se sa liste Uneska ugroženih spomenika skinu četiri srpske svetinje predstavlja direktan poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste podiže etničke i vjerske tenzije.

Vladika je naveo da je razočaran zahtjevom da se Pećka Patrijaršija, mnastiri Visoki Dečani i Gračanice i Crkva Bogorodice Ljeviške skinu sa Uneskove liste ugroženih spomenika svjetske baštine, ali i odsustvom kompromisne reakcije Prištine povodom pet godina od neizvršavanja odluke tzv. kosvskog Ustavnog suda kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina.

On je u saopštenju napomenuo da su oglasili i šefovi EU i OEBS-a u Prištini, kao i ambasadori SAD, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije, podsjećajući lokalne institucije na neophodnost poštovanja sudskih odluka i vladavine prava kao temelja svakog demokratskog društva.

Uprkos tome, dodao je, kosovski lideri su sve to potpuno ignorisali i još su uputili pismo Unesku gdje se traži skidanje manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Crkve Bogorodice Ljeviške sa Uneskove liste ugroženih spomenika svjetske baštine, pod izgovorom da je pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji potpuno bezbjedna.

Vladika je naveo da će Srpska pravoslavna crkva o tome obavijestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer takvo ponašanje doživljava kao još jedan u nizu primjera kršenja vjerskih i ljudskih prava i poziva međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da adekvatno reaguju i zaustave dalju eskalaciju situacije.

Vladika Teodosije je razočaran i izjavom ministra za prostorno planiranje u privremenoj vladi Kosova Liburn Alijua da je protiv izgradnje zaobilaznice puta Dečani-Plav oko zaštićene zone Visokih Dečana, čime se otvoreno poziva na kršenje zakona i izgradnju trazitnog puta kroz zaštićenu zonu.

Takvim neodgovornim ponašanjem, istakao je vladika, kosovski lideri potpuno pokazuju da institucije u Prištini ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu i Metohiji već poručuju da tu baštinu treba zaštititi prije svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka.

Vladika je podsjetio da SPC ostaje za dijalog, ali samo kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena, a crkvena zemlja registrovana u katastru, i kada se vrati poštovanju zajednički usvojene odluke Komisije za zaštićene zone kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana