Vladika Teodosije: Pljenidba vozila može da naruši mir

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije upozorio je da insistiranje Prištine na preregistraciji vozila sa srpskim tablicama i odbijanje većine građana da to učini može da izazove ozbiljno narušavanje javnog reda i mira, posebno u slučaju da policija pokuša da zaplijeni vozila.

Vladika je apelovao da institucije u Prištini prihvate jednoglasan prijedlog misije EU na Kosovu, ambasadora zemalja Kvinte i specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se izbjegne svaki vid konfrontacije u vezi sa registarskim tablicama i da se ovo pitanje rješava u narednih 10 mjeseci u skladu sa ranijim dogovorima u Briselu ili drugim modelima koji se dogovore.

"Apelujemo i da svi građani na severu Kosova i Metohije sačuvaju mir, uzdržanost i prisebnost i da se za svoja prava bore dostojanstveno i hrišćanski, ne dajući povoda onima koji bi želeli da na bilo koji način isprovociraju ili izazovu nasilje i tako ugroze živote, zdravlje i imovinu bilo koga na ovom prostoru", naveo je vladika u saopštenju.

On je pozvao da se očuva mir i da se sporna pitanja riješe dijalogom, a od međunarodnih predstavnika očekuje odgovoran, mudar i odlučan pristup, koji bi pomogao da se pitanje registarstkih tablica rješava u procesu dijaloga i uz poštovanje prava i sloboda svih građana.

Vladika je ukazao da bi eskalacija krize duboko ugrozila napore da građani na Kosovu i Metohiji žive u miru i poštovanju bez obzira na etničku pripadnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana