Vladika Ilarion: Patrijarh Pavle je rođen za večnost

Srna
Vladika Ilarion: Patrijarh Pavle je rođen za večnost

BEOGRAD- Njegovo preosveštenstvo episkop novobrdski Ilarion rekao je danas da je blaženopočivši patrijarh Pavle rođen za vječnost i da njegov grob u manastiru Rakovica, kod Beograda, postaje hram.

"Dođosmo da se pomolio njemu i za njegovo molitveno zastupništvo da se moli za svoj narod pred Gospodom. Dođosmo na grob koji postaje hram", istakao je u besjedi vladika Ilarion, nakon što je služio svetu liturgiju i pomen na grobu blaženopočivšeg patrijarha Pavla u manastiru Rakovica na 14. godišnjicu njegovog upokojenja.

Vladika Ilarion, vikar patrijarha srpskog, naglasio je da je praznik končine početak novog i vječnog života, a to je rađanje svetitelja za vječnost, rađanje svetitelja u Bogu.

"Tako da je onaj rođendan koji hrišćani slave, dan končine, to je još jedan od hrišćanskih paradoksa, jer se rodio za večnost. Neka bi rođen za večnost otac naš Pavle bdio nad svojim narodom i sa njim da slavimo Boga, Oca, Sina i Svetog duha", rekao je vladika Ilarion.

Nakon vladikine besjede, djeca iz Osnovne škole "Nikola Tesla" su čitala misli blaženopočivšeg patrijarha Pavla, a počast voljenom srpskom patrijarhu, krsnim hodom su odali i učenici Gimnazije "Patrijarh Pavle".

Patrijarh srpski Pavle upokojio se 15. novembra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u snu, nakon primanja svetog pričešća, u 10.45 časova, tek što je u većini pravoslavnih srpskih hramova završena sveta liturgija. Napustio je ovaj svijet u 96. godini.

Zaupokojene arhijerejske liturgije služene su od 16. do 18. novembra 2009. godine, u Sabornoj crkvi, kraj odra blaženopočivšeg patrijarha, a hiljade ljudi su spontano priticale u beogradsku Sabornu crkvu, u neprekidnoj koloni, danju i noću, u miru i tišini, kako bi cjelivali sveto tijelo i oprostili se od voljenog patrijarha.

Dana 19. novembra, kada se u crkvenom kalendaru slavi spomen na Svetog Pavla Ispovjednika, sahranjen je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, Njegova svetost patrijarh srpski Pavle u manastiru Rakovica.

U ispraćaju su učestvovali predstavnici svih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana