Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Tanjug
Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina od 2021. do 2026. godine kao rezultat posvećenosti jačanju vladavine prava kao jednog od ključnih prioriteta države.

Srbija je usvajanjem ove strategije potvrdila spremnost da nastavi da gradi partnerske odnose i blisko sarađuje, kako sa državama u regionu, tako i sa međunarodnim institucijama, čiji je mandat blisko vezan za prevenciju i kažnjavanje ratnih zločina, saopšteno je iz Vlade.

Kako je naglašeno, efikasna suđenja za ratne zločine, omogućavanje pristupa pravdi za žrtve, rasvjetljavanje sudbine nestalih lica i njegovanje kulture sjećanja i dijaloga, neodvojivi su dio vladavine prava i odlika demokratskih društava.

Vlada je, između ostalog, usvojila i Prijedlog zakona o regulisanju obaveza Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu korišćenja sredstava opšte alokacije specijalnih prava vučenja odobrenih odlukom Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda od 2. avgusta 2021. godine.

Srbiji je ovom odlukom dodjeljeno 627.596.351 specijalnih prava vučenja, što je u ovom trenutku ekvivalentno iznosu od oko 759,71 miliona evra.

Ova sredstva Srbija može koristiti za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje duga od 1. januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana