Vlada Srbije ograničila cijenu naftnih derivata na 30 dana

Srna
Vlada Srbije ograničila cijenu naftnih derivata na 30 dana

BEOGRAD - Vlada Srbije ograničila je uredbom maloprodajne cijene naftnih derivata na 30 dana da bi spriječila dalji nekontrolisani rast cijena pojedinih vrsta goriva i veće poremećaje na tržištu, te očuvala životni standard građana.

Prema toj uredbi, maksimalna maloprodajna cijena "evrodizela" iznosiće 179 dinara po litru /1,52 evra/, a "evro premijuma BMB 95" 171 dinar po litru /1,45 evra/.

Maloprodajne cijene ostalih naftnih derivata nisu ograničene ovom uredbom i slobodno se formiraju na tržištu, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je uredba donesena zbog kontinuiranog rasta cijena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cijena ostalih vrsta robe i usluga.

Osim toga, kaže ona, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svjetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata.

Matićeva je navela da je, s ciljem sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu, uredbom definisano da trgovci naftnim derivatima ne smiju da isporučuju ove vrste goriva u količinama manjim od prosječnih za posljednjih godinu dana, kao i da su sličnu uredbu donijele i pojedine zemlje u okruženju, poput Hrvatske i Mađarske.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Srbije". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana