Vlada Srbije odobrila izvoz hrane organskog porijekla

Srna
Foto: tanjug

BEOGRAD - Vlada Srbije odobrila je danas izvoz prehrambenih proizvoda organskog porekla.

Iz Vlade navode da je izvoz organskih proizvoda izuzet iz Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

"Imajući u vidu male površine na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja i činjenicu da su u pitanju proizvodi prvenstveno namjenjeni izvozu, procjenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Donesen je zaključak da se zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite čije se radno angažovanje, u potpunosti ili djelimično, finansira sredstvima iz republičkog budžeta, isplati jednokratna novčana pomoću u iznosu od 10.000 dinara /85 evra/.

Za tu namjenu iz budžeta je obezbjeđeno 86.550.000 dinara /733.000 evra/ za ukupno 7.789 zaposlenih. Ova odluka je donesena nakon što su sindikati ukazali na činjenicu da je tokom pandemije virusa korona došlo do velike razlike u zaradama, a zdravstveni radnici značajno odskočili u visini zarade u odnosu na ostale stručne i druge radnike, koji su nosioci sistema socijalne zaštite.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana