Vjosa Osmani izabrana za predsjednika samoproglašenog Kosova

G.S.
Vjosa Osmani izabrana za predsjednika samoproglašenog Kosova

PRIŠTINA - Kanidat radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje” Vjosa Osmani izabrana je večeras za predsjednika samoproglašenog Kosova u trećem krugu glasanja u parlamentu u Prištini.

Osmanijeva je dobila 71 glas od prisutnih 82 poslanika, a uzdržanih je bilo 11.

U radu vanrednog zasjedanja parlamenta u Prištini na kome je biran predsjednik samoproglašenog Kosova sa petogodišnjim mandatom nisu učestvovali poslanici Srpske liste, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Osmanijeva je izabrana u trećem krugu glasanja u kome kandidatu za predsjednika potrebna prosta većina od 120 poslanika. /kraj/nz/mđ

Ko je Vjosa Osmani

Novoizabrana predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani politikom je počela da se bavi još u svojim tinejdžerskim godinama kao aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Prva značajnija pozicija Osmanijeve (39), koja se u posljednje vrijeme ističe u anti-srpskoj retorici, uslijedila je 2009. kada je izabrana za šeficu kabineta tadašnjeg predsjednika privremenih institucija u Prištini Fatmira Sejdiua.

Dužnost v.d. predsjednice privremenih prištinskih institucija preuzela je 5. novembra 2020. kao tadašnja predsjednica parlamenta u skladu sa ustavom tzv. Kosova, nakon što je predsjednik i jedan od komandanata bivše OVK Hašim Tači podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.

Tači je podnio ostavku nakon što je Specijalni sud za OVK sa sjedištem u Hagu protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine počinjene nad Srbima, drugim nealbancimana i političkim protivnicima tokom sukoba na Kosovu.

Upravo u tom periodu Osmanijeva napušta DSK i pridružuje se Pokretu Samoopredjeljenje sadašnjeg novoizabranog premijera Aljbina Kurtija, nakon čega dolazi i do značajnijeg artikulisanja njene antisrpske retorike.

Ona je nedavno u intervjuu za Bi-Bi-Si, govoreći o Specijalnom sudu za zločine OVK, rekla da pravda ne može da bude zadovoljena ''''dok se ne riješe srpski zločini''''.

“Čitav svijet je vidio zločine koje je počinila Srbija”, rekla je Osmani i dodala da će pravda biti zadovoljena ''''tek kada se Srbija pokaje i izvini'''' i obezbjedi da oni koji su počinili te zločine budu izvedeni pred lice pravde.

Osmani je u pomenutom intervjuu za britanski javni servis odbila da odgovori na pitanje da li bi, ukoliko bi imala priliku, pomilovala bivšeg predsjednika Tačija kome se sudi u Hagu.

Prema podacima iz njene biografije, Osmani, pored maternjeg albanskog, govori španski, turski, engleski i srpski jezik.

Rođena je 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici, gdje je završila osovnu i srednju školu.

Diplomirala je pravo na prištinskom univerzitetu, gdje je kasnije i predavala kao profesorka iz predmeta o međunarodnom pravu, a kao profesor univerziteta pradavala je i u SAD.

Godine 2004. dobila je stipendiju za završetak magistrature na Univerzitetu u Pitsburgu, a 2009. je zahvaljujući pokazanom uspjehu, ponovno osvojila punu stipendiju za doktorske studije na istom fakultetu.

Kao studentkinja prištinskog fakulteta, radila je za Misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu - UNMIK.

Kasnije je sarađivala sa brojnim međunarodnim organizacijama od Crvenog krsta, preko Misije Savjeta Evrope na Kosovu, pa sve do američke organizacije za pomoć i podršku USAID.

Udata je i majka dvije djevojčice.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana