Vježba "Sistem 2021" - 8.000 učesnika na više od 50 lokacija u Srbiji i Srpskoj FOTO

Tanjug
Vježbi prisustvuju predsjednik Vlade Radovan Višković i ministri unutrašnjih poslova Dragan Lukač i Aleksandar Vulin
Foto: Srna | Vježbi prisustvuju predsjednik Vlade Radovan Višković i ministri unutrašnjih poslova Dragan Lukač i Aleksandar Vulin

BEOGRAD - Na više od 50 lokacija u zemlji danas se održava taktička vežba sistema zaštite i spasavanja u Srbiji „Sistem 2021", a početak vježbe označio je ministar unutrašnjih poslova i izaslanik predsjednika Republike Aleksandar Vulin, koji je izdao naredbu gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije da počnu sa sprovođenjem vežbe.

Vulin je istakao da je danas za Srbiju veliki dan i dodao da će na 50 lokacija, skoro 8.000 ljudi, raditi ono što nije rađeno decenijama.

„Verujem da ćemo danas pokazati da je Srbija spremna, sposobna, snažna, da može da brine o svojim građanima. Po nalogu predsednika Aleksandra Vučića svim komandantima gradskih i opštinskih štabova civilne zaštite i vanrednih situacija naređujem, postupite po signalu ''Sistem'', poručio je Vulin, koji je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije.

"Sistem 2021" uključuje i 50 pripadnika Uprave civilne zaštite Republike Srpske koji će sa osam čamaca , na obali rijeke Drine između Loznice i Malog Zvornika, učestvovati u vježbi.

Iz Republike Srpske vježbi prisustvuju predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, a iz Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Vulin se oglasio iz Operativnog štaba Republičkog štaba za vanredne situacuje, koji koordinira svim snagama i subjektima sistema zaštite i spasavanja koji učestvuju u ovoj vežbi.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, tokom vježbe „Sistem 2021" subjekti iz sistema zaštite i spasavanja prikazaće spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

U vježbi će pored  pripadnika Republičke uprave civilne zaštite, u čestvovati i pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske, Helikopterske jedinice MUP-a Srpske i republičkog Crvenog krsta.

Osim Specijalizovane jedinice spasavanja na vodi, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite učestvuju sa logističkim i dron timom.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je ranije da će sve obuke i treninge koje rade realizovati kroz zajedničku vježbu na lokaciji Zvornika, odnosno rijeci Drini, uzvodno od graničnog prelaza Šepak.

"Radimo realni scenario u slučaju poplave, evakuaciju stanovništva, izvlačenje povrijeđenih iz vozila, kao i situaciju sa požarima i sve ono što se u realnim uslovima može dogoditi", istakao je Novitović.

U vježbi učestvuju i priipadnici  Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Vježba, koja će po prvi put, od vremena bivše SFRJ, biti izvedena u ovakvim razmjerama i formatu istovremeno se održava na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana