Visoki Dečani:Četiri napada na manastir pokazatalj ugroženosti

Tanjug
Visoki Dečani:Četiri napada na manastir pokazatalj ugroženosti

DEČANI - Manastir Visoki Dečani ocijenio je danas da "grupa koja sebe naziva istoričari Dečana", iznosi stalne klevete, a da su četiri oružana napada na ovaj manastir i uskraćivanje zakonskih prava najbolji pokazatelj da je taj manastir ugrožen.

Manastir je tako reagovao na tvrdnju Udruženja kosovskih istoričara "Ali Hadri" da je odluka organizacije Evropa Nosta da manastir uvrsti na listu ugroženih spomenika "nije na mestu" jer, kako tvrde, "manastir su oduvijek čuvali lokalni Albanci".

Udruženje smatra i da bi za bezbjednost manastira trebalo da bude zadužena kosovska policija i tvrdi da manastir "svojom zlonamjernom politikom" ugrožava starješina manastira iguman Sava Janjić, prenosi Kosev.

"Stalne klevete grupe koja sebe naziva ''istoričari Dečana'', pored četiri oružana napada na naš manastir prethodnih godina, kao i upornog uskraćivanja naših zakonskih prava garantovanih Ustavnim sudom i kosovskim zakonima, najbolji su pokazatelji da smo ugroženi", poručili su iz manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana