Više srpskih grobova, nego Srba u Prištini

Srna
Foto: Kosovo Online

Nekoliko desetina Srba obišlo je, povodom velikih zimskih Zadušnica, grobove svojih najmilijih na pravoslavnom groblju u Prištini, a sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić apelovao je ponovo na sve koji imaju srodnike sahranjene u tom gradu da dođu makar na Zadušnice i obiđu njihove grobove.

On je poručio da je tužno da na današnji dan na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji gotovo da nema nikoga i napomenuo da već šest godina nema organizovanog dolaska vjernika na Zadušnice u Prištinu.

"Svedoci ste sami, ali to je naša slika i nemam šta da kažem nego da još jednom apelujem da se obilaze grobovi naših predaka i da se molimo za pokoj njihovih duša", poručio je sveštenik Arsić.

Sveštenik Arsić je opijelo upokojenima služio i na mjestu gdje su pokopane kosti poginulih srpskih vojnika u ratovima od 1912. do 1918. godine, pored kojih su i ostaci poginulih francuskih vojnika.

Grupa Srba iz sjeverne Mitrovice posjetila je jutros grobove najmilijih i prislužila svijeće na pravoslavnom groblju u južnoj Mitrovici koje su proteklih decenija albanski nacionalisti u potpunosti devastirali i teško je pronaći grobna mjesta.

Mara Utvić, koja je na tom groblju sahranila četvoromjesečnu bebu, rekla je da je prvi put umrla te 1980. godine kada je bebu izgubila, a onda 2010. kada je zatekla oskrnavljeno i sravnjeno grobno mjesto.

"Šta je beba od četiri meseca mogla da skrivi nekome? Teško je, mnogo je teško. Zato apelujem na naše i vlasti samoproglašenog Kosova da dozvole da spomenik detetu vratim na mesto", rekla je ona za "Kosovo onlajn".

Vjernici Srpske pravoslavne crkve su, na zadušnice, obišli grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, gdje je to bilo bezbjedno i moguće.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima.

Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana