Više od 70 javnih ličnosti kritikovale odluku Srbije u Generalnoj skupštini UN

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD- Više od 70 javnih ličnosti uputilo je apel u kojem se kritikuje odluka Srbije da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN o osudi intervencija Rusije u Ukrajini.

''Najoštrije osuđujemo ovaj sramotni gest koji je suprotan najvažnijim tradicijama i životnim interesima srpskog naroda. Ono što je zvanična Srbija, uprkos masovnom raspoloženju srpskog naroda, uradila u Ujedinjenim nacijama 2. marta 2022. ostaće ljaga na obrazu našeg pokoljenja'''', navodi se u tekstu apela za podršku Rusiji.

U proglasu, čiji su potpisnici, pored ostalih, akademici Matija Bećković i Slobodan Remetić, novinar Đuro Bilbija, kao i Danilo N. Basta, navodi se da je nakon osam godine agonije, započete nasilnim svrgavanjem legalno izabrane vlasti 2014. u Ukrajini, a obilježene neprestanim stradanjem civilnog stanovništva, stalnim granatiranjem Donbasa, organizovanjem brojnih diverzantsko-terorističkih akcija, zastrašivanjem građana koji drugačije misle, ograničavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, reafirmisanjem nacističke ideologije i bujanjem ekstremizma, pretvaranjem Ukrajine u sredstvo prodora NATO ka ruskim granicama, ''Rusija otpočela vojnu akciju u cilju odbrane ruske države i ruskog naroda, u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine''.

''To je direktna posledica toga što su političke elite Ukrajine, uz otvorenu podršku svojih zapadnih mentora, uporno izbjegavale da primene dogovore potpisane u Minsku još 2015, verifikovane Rezolucijom 2202 Saveta bezbednosti, čime bi se mir sačuvao bez dalje eskalacije krize i novih ratnih razaranja'''', navodi se, pored ostalog, u proglasu.

Na samom kraju teksta proglasa, potpisnici osuđuju, kako navode, ''nerazuman i nedostajan potez srpskih vlasti u UN prema Rusiji i prema ruskom narodu''''.

Među 76 potpisnika apela su, kako je saopšteno, i prof. dr Miloš Ković, prof. dr Dušan Proroković, prof. dr Časlav D. Koprivica i prof. dr Siniša Atlagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana