"Vidimo gdje je srce srpskog naroda": Veliki broj vjernika u Visokim Dečanima na proslavi Mratindana

Tanjug
"Vidimo gdje je srce srpskog naroda": Veliki broj vjernika u Visokim Dečanima na proslavi Mratindana

PRIZREN- Praznik svetog kralja Stefana Dečanskog -Mratindan okupio je veliki broj vjernika u manastiru Visoki Dečani.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u prisusustvu više hiljada vjernika predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje episkopa dizeldorfskog Grigorija, raško-prizrenskog Teodosija, budimljansko-nikšićkog Metodija i novobrdskog Ilariona, saopštila je eparhija Raško-prizrenska.

Episkop Teodosije odlikovao je trojicu jeromonaha činom protisinđela: jeromonaha Petra iz Visokih Dečana, kao i Nikitu i Isidora, jeromonahe i profesore Bogoslovije u Prizrenu.

Vladika Teodosije istakao je njihov doprinos crkvenom životu i obnovi bogoslovije u Prizrenu.

-'Usudio bih se da kažem da su otac Petar, otac Nikita i otac Isidor stubovi Manastira Dečani i naše Bogoslovije obnovljene u Prizrenu. Neka ih Gospod blagoslovi, osnaži i uputi i na još veću revnost i još uzvišeniju ljubav u Gospodu kako bi služili crkvi njegovoj i rodu našem -rekao je Vladika Teodosije.

Vladika dizelorfski Grigorije izrazio je značaj manastira Visoki Dečani kao mjesta gde se istok i zapad susreću, pozivajući na međusobno dopunjavanje i zajedništvo.

-Mogli bismo da kažemo: To je ono mjesto gdje su se zagrlili istok i zapad. Na najčudesniji način zagrlili su se umjetnošću. Sve ono što je vještina i dostignuće zapadne umjetnosti možete vidjeti ako stanete napolju, ispred Dečana. A ono što je iznutra to je dostignuće pravoslavnog istoka i tu se zagrlila ta vještina sa toplinom. Takvi bi trebali da budemo mi na ovim prostorima, gdje bi trebali ne da guše jedno drugo, nego kao što je ovdje u Dečanima, da grle i dopunjavaju nedostatke jedan drugog - rekao je u besjedi vladika Grigorije.

On je podsjetio na važnost duhovnog ispunjenja, ističući da je čovjek bez duha ništa, dok je duh svetitelja svetilnik za cijelo čovječanstvo.

-Rekao sam na početku da smo danas došli ovdje da se pitamo odakle smo i ko smo? ... Na prvom mjestu je što je čovjek bez Duha ništa, prah i pepeo. Čovjek ispunjen Duhom Svetim je svetilnik i svetitelj, on je svjedok i svjedočanstvo - rekao je vladika Grigorije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je suštinu i snagu srca u duhovnom životu naroda, podsjećajući da je Bog taj koji gleda na srce i usmjerava svoje blagoslove prema onima čija srca kucaju u skladu s njegovom voljom.

Mitropolit Joanikije rekao je u besjedi da je ovaj događaj označava duboko ukorijenjeno osjećanje i misao srpskog naroda, pokazujući da su svi oni dio istog korena, korijena koji je rodio svetoga Stefana Dečanskog.

-Ovaj sabor se sabrao iz svih srpskih zemalja, iz Srbije, Crne Gore, Hercegovine, ali i mnogo šire. Došli su nam i braća svetogorci. Došao nam je i otac arhimandrit Nektarije iz Grčke pravoslavne crkve iz Amerike i mnogi drugi. Vidimo gde je srce našeg naroda. Danas su se ovde sabrali sa severa, juga, istoka i zapada u veliku lavru, manastir Dečane kao na svoj izvor. Pokazujemo da smo grane iz svetoga korena Nemanjića - poručio je mitropolit Joanikije.

On je naveo da ta loza nije samo po krvi nego je mnogo više.

- Vidimo dakle gde je osećanje, gde je misao i gde je srce srpskog naroda. Ovde na Kosovu i Metohiji, posebno u Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, Deviču, Ljeviškoj i ostalim svetinjama, zadužbinama naših kraljeva i careva, koji su nam ih ostavili, kao sveto zaveštanje, da ih čuvamo zapravo, da one čuvaju nas - rekao je mitropolit Joanikije.

Manastir Visoki Dečani jedan je od četiri manastira na Kosovu i Metohiji koji se nalazi na listi svjetske kulturne baštine Uneska.

Gradnja manastira završena je 1335. godine, a freskopis 1350. godine. U ovom manastiru koji je danas pod zaštitom vojnika KFOR-a počivaju mošti Stefana Dečanskog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana