Veterani OVK došli do tajnog spiska

GS
Foto: Agencije

Kancelariji veterana bivše OVK anonimna osoba je 2020. u tri navrata dostavila pakete sa povjerljivim dokumentima Tužilaštva u Hagu.

Zbog njihovog objavljivanja, zvaničnici organizacije veterana Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni i optuženi za podrivanje rada suda, prenosi b92.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu otkrilo je da prvi paket dosijea sadrži povjerljive zahtjeve za pomoć u krivičnim istragama koje je Posebna istražna radna grupa uputila srpskim vlastima, dokument srpskih vlasti, odgovore, od kojih su većina povjerljivi i uključuju imena svjedoka.

Dalje, navodi se da je u istom paketu bilo detaljnih informacija o teškim zločinima, prenosi štampa u Prištini.

U drugom paketu, postoje stranice identične kao i u prvom, sa šest stranica sa imenima svjedoka, klasifikovanih kao povjerljive, prenosi RTS.

Na 931 stranici su kopije suđenja i srodnih dokumenata koji se vode na Kosovu i u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi sa predmetima ratnih zločina.

Treći paket uključuje imena svjedoka, izjave, dokumente i povjerljive podatke koje su Specijalizovana vjeća dobila od međunarodnih organizacija.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu ocjenilo je da su ti dokazi objavljeni tokom 19 dana na konferencijama i televizijskim programima i na društvenim mrežama, oštetili suđenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana