Vesić: Podrška pretvaranju Starog sajmišta u memorijalni centar

SRNA
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarao je u Beogradu sa zamjenikom direktora za međunarodne poslove Američkog memorijalnog muzeja Holokausta Robertom Vilijamsom o projektu pretvaranja u memorijalni centar Starog sajmišta, nekadašnjeg nacističkog logora iz vremena Drugog svjetskog rata.

Na sastanku je dogovoreno da delegacija Beograda posjeti Muzej Holokausta u Vašingtonu ovog proljeća, a Vesić je izrazio zadovoljstvo što Beograd ima podršku Američkog memorijalnog muzeja Holokausta, koji će biti partner, kao i Muzeja Jad Vašem, koji će zajedno sa gradom Beogradom učestvovati u ovom projektu.

Uz podršku dvije najvažnije svjetske institucije kada se govori o Holokaustu, Vesić je rekao da je siguran da će Staro sajmište biti mjesto sjećanja, ali i mjesto za obrazovanje mladih generacija koje će učiti o tome šta se dešavalo u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz pres-službe grada Beograda. Vesić je rekao da na ovom projektu zajedno rade Beograd i Vlada Srbije, te da se završava projekat za građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Centralne kule.

"U međuvremenu Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo kulture formiralo je Upravni odbor muzeja koji treba da krene u rešavanje imovine, odnosno raseljavanje uz adekvatnu zakonsku nadoknadu. Nakon toga ćemo da raspišemo međunarodni konkurs za uređenje i pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar", rekao je Vesić. On je istakao da je razgovarano i o namjeri da Centralna kula bude mjesto na kome će se, osim izložbenog prostora, učiti o svim užasima Holokausta.

"Dogovorili smo se da naša delegacija poseti Muzej Holokausta u Vašingtonu već tokom ovog proleća i zajedno sa njima vidimo kako oni uče svoje mlade generacije, pripadnike vojske, policije i drugih državnih službi o tome šta se dešavalo u Holokaustu kako ti užasi ne bi bili zaboravljeni", rekao je Vesić.

Tokom sastanka, Vilijams je rekao da se nada nastavku dijaloga kako bi zajedno izašli na kraj sa ovim veoma kompleksnim pitanjima i pozvao Vesića i delegaciju grada Beograda da posjete Američki memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je na Starom sajmištu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi masovno ubijani od 1941. do 1944. godine. Upravu nad logorom je imao njemački odred "SS" do maja 1944. godine, a poslije toga komandu nad logorom preuzimaju ustaše. Kroz "Prihvatni logor Zemun", kako mu je glasio novi naziv, prošlo je oko 32.000 ljudi, a ubijeno oko 11.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana