Verica Jovanović, direktor „Batuta“: Ušli smo u novi talas korone

Srna
Verica Jovanović, direktor „Batuta“: Ušli smo u novi talas korone

BEOGRAD - Direktor beogradskog Instituta „Batut“ Verica Jovanović rekla je da se ušlo u novi talas epidemije virusa korona i da najveći broj kovid pacijenata nije vakcinisan.

Jovanovićeva je navela da se broj pacijenata na bolničkom liječenju udvostručio u posljednje dvije nedjelje i da njihove kliničke slike nisu lake, kao i da većina zahtijeva kiseoničku podršku.

Među hospitalizovanima je najviše muškaraca, naglasila je Jovanovićeva i dodala da se najveći broj novooboljelih nije vakcinisao.
Ona je i pozvala sve koji nisu primili vakcinu da to učine, te navela da podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je samo u prvoj nedjelji avgusta došlo do povećanja od 50 odsto zaraženih u 228 zemalja.

Jovanovićeva je rekla da se širenje novog talasa ne može u potpunosti spriječiti, ali da se može doprinijeti poštovanjem preventivnih mjera, koje, kako smatra, treba pojačati.

Govoreći o novim restriktivnim mjerama, Jovanovićeva je rekla za RTS da Krizni štab razmišlja o uvođenju novih mjera, a da su nevakcinisani sada ciljna populacija.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, Jovanovićeva je dodala da su sve pripreme za davanje treće doze završene, te da iskustva nekih zemalja koje su već počele sa primjenom treće doze pokazuju da nije bilo zabilježenih neželjenih efekata i da se efikasnost povećava.

Što se tiče početka školske godine u Srbiji, Jovanovićeva smatra da teba uvesti model da škole rade punim kapacitetom, da ne treba zaboraviti poštovanje mjera, te poručila da se djeca neće razdvajati na vakcinisane i nevakcinisane, ali je napomenula modeli neće biti isti u svim gradovima i opštinama u zavisnosti od epidemijske situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana