Ve­li­ki skup srpske di­ja­spo­re u Va­šin­gto­nu po­slije vi­še od dvije de­ce­ni­je

GS
Ve­li­ki skup srpske di­ja­spo­re u Va­šin­gto­nu po­slije vi­še od dvije de­ce­ni­je

BEO­GRAD - Am­ba­sa­da Srbi­je u Va­šin­gto­nu u su­bo­tu or­ga­ni­zu­je ve­li­ki skup srpske di­ja­spo­re, prvi po­sle vi­še od dve de­ce­ni­je, izja­vio je am­ba­sa­dor Mar­ko Đurić.

On je na­gla­sio da im je želja da oku­pe Srbe Ame­ri­kan­ce sa je­dnim ci­ljem, je­dnom ide­jom, je­dnim uvje­re­njem ka­ko bi za­je­dnički ra­di­li na jačanju srpske po­zi­ci­je i zas­tu­p­anju srpskih in­te­re­sa u SAD.

- Nećemo u ovoj ge­ne­ra­cjii po­no­vo pro­pus­ti­ti šan­su da u Va­šin­gto­nu i ši­rom SAD iz­gra­di­mo du­bok te­melj na­šeg pri­sus­tva - re­kao je am­ba­sa­dor za Tanjug u no­voj zgra­di am­ba­sa­de, u ve­oma važnom va­šin­gton­skom is­to­rij­skom zda­nju, na ma­nje od je­dne mi­lje od Bije­le kuće.

Am­ba­sa­dor Đurić je na­veo lju­di srpskog po­rije­kla „ne sa­mo Srba, već i svih sa na­šeg po­dručja, ima vi­še od mi­li­on“.

- Svi oni su dra­go­cen re­surs za una­pređenje sa­ra­dnje na­še dve ze­mlje, oni pred­stav­lja­ju ri­zni­cu zna­nja i ka­pi­ta­la, mo­gućeg ula­ga­nja u na­šu ze­mlju - ka­zao je Đurić.

Ka­ko je pod­sje­tio, skup će bi­ti odraz ja­snog man­da­ta do­bi­je­nog od pred­sje­dni­ka Srbi­je Ale­ksan­dra Vučića, da ra­de na po­no­vnom po­ve­zi­va­nju ma­ti­ce i srpske di­ja­spo­re - ise­lje­niš­tva, ra­se­ja­nja.

- U su­bo­tu u Va­šin­gto­nu u pres­tižnom Kon­rad ho­te­lu prvi put, možda i po­sle i vi­še od dve de­ce­ni­je, u or­ga­ni­za­ci­ji am­ba­sa­de Srbi­je uz po­dršku pred­se­dni­ka i vla­de, pra­vi­mo ve­li­ko oku­plja­nje Srba Ame­ri­ka­na­ca - pred­sta­vni­ka srpskih or­ga­ni­za­ci­ja iz čita­ve Ame­ri­ke, ugle­dnih po­je­di­na­ca i uz učešće pred­sta­vni­ka ame­ričkog po­li­tičkog es­ta­bli­šmen­ta - na­veo je Đurić.

Očeku­je se, ka­ko je do­dao i učešće vi­so­kih ame­ričkih zva­nični­ka.

- Ra­du­jem se jer će skup bi­ti pri­li­ka da se po­no­vo zbližimo sa lju­di­ma ko­ji su na­ša braća i ses­tre - Srbi­ma Ame­ri­kan­ci­ma ko­ji­ma je do na­še otadžbi­ne ve­oma sta­lo, čes­to ne ma­nje ne­go na­ma ko­ji do­mi­cil­no u njoj živi­mo - ka­zao je Đurić.

Za­to, ka­ko je na­veo, tim lju­di­ma tre­ba pružiti pri­li­ku da sa svo­jom ma­ti­com ima­ju ve­zu ka­kvu za­služuju. Do­dao je i da se na­da da će nji­hovo učešće u pol­itčkom živo­tu u SAD Srbi­ji bi­ti od ko­ris­ti. Đurić je pod­sje­tio da Srbi u SAD ima­ju 136 crka­va - svo­jih srpskih pra­vo­sla­vnih hra­mo­va.

- Ka­da bi sa­mo sve te crkve­ne op­šti­ne re­do­vno ko­mu­ni­ci­ra­le i ka­da bi i nji­ho­vi čla­no­vi re­do­vno ko­mu­ni­ci­ra­li sa svo­jim izar­ba­nim pred­sta­vni­ci­ma glas sprske za­je­dni­ce bi se da­le­ko snažni­je čuo u ame­ričkom po­litičkom živo­tu - re­kao je Đurić.

Na­gla­sio je da im je cilj da pos­ti­gnu ono što su ov­dje pos­ti­gli na­ro­di ko­ji ima­ju da­le­ko veće tra­di­ci­je u lo­bi­ra­nju i umrežava­nju.

- Učimo od Je­vre­ja, Grka, Jer­me­na, od mno­gih dru­gih ko­ji su to za­počeli mno­go ra­ni­je. Za­to sa­da sa po­no­som is­tičemo da ćemo 18. fe­bru­ara oku­pi­ti mnoš­tvo Srba Ame­ri­ka­na­ca i nji­ho­vih or­ga­ni­za­ci­ja sa je­dnim ci­ljem, je­dnom ide­jom, je­dnim uvre­njem da ra­di­mo na jačanju srpske po­zi­ci­je u Va­šin­gto­nu - na­veo je am­ba­sa­dor.

Pod­sje­tio je da se mno­go to­ga pro­mije­ni­lo prije 30 i vi­še go­di­na ka­da su srpski ise­lje­ni­ci bi­li ti ko­ji su vu­kli za ru­kav na­še pred­sta­vni­ke vlas­ti i drža­vnih or­ga­na.

Do­dao je i da je 90-ih go­di­na ta ko­ne­kci­ja bi­la pre­knu­ta.

- Sa­da ćemo po­no­vo po­ku­ca­ti na nji­ho­va vra­ta i ku­ca­mo sva­kog da­na i tražimo od njih da se po­no­vo an­gažuje­mo i da po­no­vo pos­ta­ne­mo je­dno u pli­tičkom smi­slu ka­da je reč o zas­tu­pa­nju srpskih in­tre­re­sa - re­kao je Đurić to­kom po­sje­te mi­nis­tra Ivi­ce Dačića Va­šin­gto­nu.

Am­ba­sa­or je na­veo da za­hva­lju­je svi­ma nji­ma na tru­du i to­me što ni­su odus­ta­li od svo­je otadžbi­ne.

- Očeku­jem i na­dam se i za­la­gaću se za to da skup 18. bu­de po­zi­ti­vna sli­ka no­ve srpske ini­ci­ja­ti­ve - ko­le­kti­vne, za­je­dničke, uje­di­nje­ne ini­ci­ja­ti­ve bez ob­zi­ra na ide­olo­ške re­gi­onal­ne i sve dru­ge ra­zli­ke ko­je ima­mo, jer smo vrlo ra­zno­lik na­rod - re­kao je am­ba­sa­dor.

Đurić je na­gla­sio da se za­je­dnički može mno­go to­ga ura­di­ti i pos­tići i da za­to želi da 18. fe­bru­ar bu­de pran­zik srpskog oku­plja­nja u Va­šin­gto­nu.

- Na­dam se ve­ru­jem i učiniću sve da to pos­ta­ne trad­ci­on­la­na ma­ni­fes­ta­ci­ja, re­kao je Đurić i do­dao da za or­ga­ni­za­ci­ju sku­pa am­ba­sa­da ima po­dršku sve tri epar­hi­je SPC u SAD.

Skup “Jačanje ve­za' - srpska di­ja­spo­ra u SAD” počeće su­tra u Džek Mor­ton ho­lu, bes­pla­tnom pro­je­kci­jom fil­mo­va “Stra­hi­nja Ba­no­vić” i “Sla­do­led” ko­ji su pri­ka­za­ni i na broj­nim pres­tižnim svjet­skim fes­ti­va­li­ma po­put onih u Pa­ri­zu, Mos­kvi, Kar­lo­vim Va­ri­ma, Ka­iru, Se­vi­lji, Mon­pe­ljeu, So­lu­nu, Ha­ifi, Trstu, Palm Sprin­gsu, Al­bu­ker­ki­ju, ...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana