Brnabić: Dijalog u fokusu, ali neophodno formirati zajednicu srpskih opština

Srna
Brnabić: Dijalog u fokusu, ali neophodno formirati zajednicu srpskih opština

BEOGRAD - Dijalog sa Prištinom je u fokusu Vlade Srbije, ali je neophodno da se ranije dogovorene stvari u okviru dijaloga, prije svega Zajednica srpskih opština, sprovedu u djelo, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić na sastanku sa američkim specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

"Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo i to sa druge strane kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja", precizirala je Brnabićeva.

Brnabićeva je navela da će Beograd nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

"Naš interes je inteziviranje političkog dijaloga i poseta na najvišem nivou i nadam se da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa", naglasila je Brnabićeva.

Palmer je istakao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom.

Tokom sastanka razgovarano je i o sveukupnoj regionalnoj situaciji, a sagovornici su se saglasili da su mir i stabilnost na zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak cijelog regiona.

Palmer je naglasio da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbjednost zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj mjeri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprijediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Palmer, koji je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara, ukazao je na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana