Važno poglavlje srpske istorije predstavljeno kraljici Esvatinije

Tanjug
Važno poglavlje srpske istorije predstavljeno kraljici Esvatinije

BEOGRAD - Kraljica Esvatinije La Zuma i supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić posjetile su danas gimnaziju u Sremskim Karlovcima.

One su, u pratnji predsjednika opštine Sremski Karlovci Draženja Đurđića i direktora Gimnazije u Sremskim Karlovcima Branka Stojkova, obišle prostorije škole i upoznale se sa njenom bogatom istorijom.

Najprije su posjetile svečanu salu, u kojoj se pored klavira nalaze i statue osnivača gimnazije: mitropolita Stefana Stratimirovića, trgovca Dimitrija Anastasijevića Sabova i patrijarha Germana Andjelića, koji je učestvovao u izgradnji današnje zgrade u kojoj se nalazi ova škola. Izgradnju prvobitne zgrade u kojoj je bila smještena gimnazija 1791. godine finansijski su pomogli i mještani Sremskih Karlovaca.

U biblioteci koja sa više od 18.000 knjiga predstavlja čuvar srpske tradicije i kulture, supruga predsjednika Srbije i kraljica Esvatinije imale su priliku da vide Miroslavljevo jevanđelje, koje je škola na poklon dobila od kralja Aleksandra Obrenovića.

Takođe, i da pogledaju herbarijum koji u sebi sadrži 120 listova sa sortama vinovih loza s početka 19. vijeka, pri čemu je posljednji list dodat kolekciji prije tačno 200 godina, odnosno 1.824. godine.

Pored ispresovanih listova, herbarijum sadrži i ispresovane grozdove na osnovu kojih je moguće saznati koje sorte vinove loze su bile prisutne u Vojvodini pre nego što je filoksera uništila gotovo sve vinograde u Evropi.

Vučićeva i La Zuma upisale su se u knjigu utisaka i prošetale gradom, a od predsjednika opštine Sremski Karlovci i direktora Karlovačke gimnazije na poklon su dobile sliku ovog vojvođanskog grada i monografiju Karlovačke gimnazije.

Supruga predsjednika Srbije i kraljica Esvatinije stigle su "sokolom" u Sremske Karlovce, a na beogradskoj železničkoj stanici Prokop sačakao ih je vršilac dužnosti generalnog direktora Srbijavoza Ivan Bulajić.

Karlovačka gimnazija počela je sa radom 1792. godine, a upravo po osnivanju postala je središte srpske prosvjete, kulture i duhovnosti.

Za prvih sto godina postojanja kroz gimnaziju je prošlo 18.000 učenika, a od 1907. godine nastava su mogle da prate i djevojke.

Najpoznatiji učenik Karlovačke gimnazije je pjesnik Branko Radićević, čiji spomenik se nalazi u dvorištu škole.

Karlovačka gimnazija danas broji više od 500 učenika koji uče engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, ruski, japanski, kineski i norveški, kao i mrtve jezike poput latinskog i starogrčkog.

Današnja zgrada ove ustanove izgrađena je u srpsko-vizantijskom stilu, novcem braće Andjelić (patrijarha karlovačkog Germana i sremskomitrovačkog sveštenika Stefana), a po projektu budimpeštanskog arhitekte Julija Partoša.

Gradnja je završena 19. oktobra 1891. godine, a iznad bogato ukrašenog ulaza u gimnaziju stoji: Braća Andjelići srpskom narodu.

Među znamenitim profesorima Karlovačke gimnazije bili su Dimitrije Davidović, Jovan Sterija Popović, Sima Milutinović Sarajlija, Milan Jovanović Batut, Vida Ognjenović i mnogi drugi.

Kraljica Esvatinije La Zuma došla je u Beograd sa svojim suprugom kraljem Msvatijem Trećim, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji od 19. do 22. oktobra, a kome je domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posjeta kralja i kraljice Esvatinije dolazi tri mjeseca nakon što je supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić u julu posjetila ovu južnoafričku državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana