Važan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i pokretanje regiona

Srna
Važan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i pokretanje regiona

BEOGRAD - Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da EU želi da bude angažovana na terenu, da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen što je brže moguće i da dovede do rezultata.

 “Važno je da dijalog Beograda i Prištine dobije svjež početak, a da se stvari u regionu pokrenu. To neće biti lako. Politička situacija na terenu nije jednostavna”, rekao je Bilčik za RTV.

Bilčik je naglasio da je bilo važno imenovati specijalnog predstavnika EU koji će rješavati neke od problema i konflikata na zapadnom Balkanu.

“Tu se ne radi samo o Kosovu, već i o pitanju šire bezbjednosti regiona”, rekao je Bilčik i dodao da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sa kojim je u stalnoj komunikaciji, biti zadužen za dijalog Beograda i Prištine, ali i da će se važan dio njegovog rada odnositi na situaciju u BiH.

“Imamo četiri zemlje iz regiona koje su u pregovaračkom procesu, ali imamo i druge dijelove zapadnog Balkana koji su daleko od toga. Lajčakov glavni zadatak je da se fokusira na najproblematičnija pitanja, dok će se komesar (za susjedsku politiku i proširenje Oliver) Varhelji baviti proširenjem i pristupnim pregovorima”, rekao je Bilčik.

On je najavio da će se zajedno sa Lajčakom sutra obratiti poslanicima slovačkog Parlamenta tokom posebne sjednice posvećene konferenciji lidera EU i zapadnog Balkana, koja je planirana za srijedu, 6. maj u Zagrebu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana