Varhelji: Vlasti BiH da kazne negiranje zločina prema Srbima i Jevrejima

Tanjug
Varhelji: Vlasti BiH da kazne negiranje zločina prema Srbima i Jevrejima

BRISEL - Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji kaže da je Evropska komisija svjesna da je nekoliko ulica, trgova i zgrada u BiH nazvano po kontroverznim pojedincima povezanim sa Drugim svjetskim ratom ili sukobima iz devedesetih godina, među kojima su ratni zločinci koje su osudili međunarodni sudovi.

- Komisija poziva vlasti u BiH da krivično kazne negiranje najtežih zločina - navodi Varhelji.

Oliver Varheji, u svom odgovoru na pitanje francuske poslanice u Evropskom parlamentu Dominike Bild o "ulicama koje nose imena istaknutih pripadnika ustaškog režima, posebno Mila Budaka i Jura Francetića u Mostaru", ali i sarajevskoj školi "Mustafa Busuladžić", podsjeća da sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU imaju obavezu da poštuju pravne tekovine EU i "krivično kazne javno odobravanje, negiranje ili grubu banalizaciju zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina".

- Pažljivo pratimo ovo pitanje. U političkom dijalogu sa BiH nastavićemo da ponavljamo potrebu da se preduzmu konkretni koraci za promociju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo nasljeđe rata - kaže Varheji.

On dodaje da će predstojeća 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma biti prilika da se "razmisli i o pitanju uvredljivih simbola u javnoj sferi" u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana