Vanredni izbori u Leposaviću i Zvečanu 25. decembra

Tanjug
Foto: Ilustracija

PRIŠTINA- Vanredni izbori za skupštine opština Zvečan i Leposavić na Kosovu i Metohiji zakazani su za 25. decembar, objavila je predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani.

Odluka je donijeta nakon što je Vlada samoproglašenog Kosova odlučila da raspusti lokalne skupštine Zvečana i Leposavića i poslije konsultacija sa političkim subjektima i Centralnom izbornom komisijom /CIK/, saopšteno je iz kabineta Osmanijeve.

U opštinama Leposavić i Zvečan odbornici su odbili da nastave rad, a kandidati sa rezervne liste nisu prihvatili mandate.

Osmanijeva je pozvala političke subjekte na mirnu kampanju, bez tenzija, uz poštovanje Izbornog zakona i političkih rivala.

Odbornicima u opštinama Sjeverna Kosovska Mitrovica i Zubin Potok upućeni su pozivi da se izjasne da li prihvataju da nastave rad.

Iz CIK-a su rekli Srni da će u slučaju negativne odluke odbornika prištinska Vlada donijeti odluku o raspuštanju skupština.

Rok za izjašvanjae je 10 dana od dana dostavljanja poziva.

Za sada nijedan od političkih subjekata Srba nije potvrdio učešće na izborima u nekoj od četiri opštine na sjeveru Kosova.

Iz Srpske liste, najbrojnije političke partije kosovsko-metohijskih Srba, ranije je saopšteno je da neće učestvovati na vanrednim izborima u opštinama na sjeveru Kosova.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani zakazala je za 18. decembar i vanredne izbore za gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana.

Gradonačelnici sjevernih kosovskih opština sa većinskih srpskim stanovništvom podnijeli su ostavke zbog odbijanja Prištine da odgodi odluku o preregistraciji vozila i nesprovođenja Briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana