Vanredna situacija u pet opština u Srbiji

GS
Vanredna situacija u pet opština u Srbiji

BEOGRAD - Vanredna situacija od juče je u Ivanjici, Babušnici, Novoj Varoši, dijelovima Vranja, a od jutros i u Crnoj Travi gdje su sve mahale zavijane.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da su putevi prvog i drugog prioriteta prohodni, ali da na pojedinim putevima ima do 10 centimetara snijega. Neprohodni su putevi u Crnoj Travi, Sjenici, Tutinu i Babušnici, dok su prilazi zimskim turističkim centrima prohodni.

I na teritoriji cele opštine Crna Trava proglašena je vanredna situacija, javlja RTS.

Snježni prekrivač dostigao je visinu između 80 centimetara i jednog metra, sa smetovima koji prelaze jedan metar.

- Sve mahale su potpuno zavejane, nijedan put nije prohodan. Počinjemo sa raščišćavanjem putevima, ali nećemo to moći u narednih nedelju dana to da uradimo jer nemamo  dovoljno mehanizacije - rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Slavoljub Blagojević.

Sve mahale su potpuno zavejane, nijedan put nije prohodan. Nemamo ni dovoljno mehanizacije, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije.

Bez struje je 200 stanovnika u dve mjesne zajednice, a škole u pojedinim mjesnim zajednicama neće raditi naredna dva dana.

- U samoj Crnoj Travi je redovno, problem su mesne zajednice, a većina stanovnika živi u mesnim zajednicama. Odsečeno je 600 stanovnika. Trebaće nam najmanje desetak dana da se dođe do svih - rekao je Blagojević.

Kada je riječ o drugim opštinama u Jablaničkom okrugu, snijega ima i u opštini Vlasotince, kao i u brdsko-planinskom delu ka Crnoj Travi gde ima sela bez električne energije. Problem je napravio mokar i težak sneg koji je oborio veliki broj stabala i oštetio dalekovode.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da i dalje ima manjih poteškoća u saobraćaju u opštinama Sjenica, Tutin i Babušnica, gdje ekipe rade na pročišćavanju putnih pravaca.

- Smiruje se situacija, ali smo i dalje u punoj pripravnosti i spremni da reagujemo - kaže Milenković, ističući da su tokom prethodna dva dana imali ukupno 31 intervenciju na teritoriji cijele zemlje, kao i da je evakuisano 30 i spaseno 17 osoba.

Milenković napominje da  građani na teritoriji Novog Pazara, Prijepolja, Sjenice, Priboja, Ivanjice, Svrljiga, Knjaževca, Vlasotinca i Babušnice, imaju problema sa strujom zbog snijega, ali da ekipe rade na otklanjanju kvarova.

 

Prognoza za danas

 

Današnja temperatura biće viša od jučerašnje i iznosiće od 4 do 11 stepeni, a poslijepodne i krajem dana može se očekivati snijeg u brdsko-planinskim dijelovima.

 

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mjestimične poledice, a pogotovo na dionicama koje se prostiru duž rječnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Ovog jutra putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni, mada na pojedinim dionicama ima snijega do 10 centimetara.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

JP "Putevi Srbije" savjetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana