Vanredna situacija u 50 gradova i opština u Srbiji

Tanjug
Vanredna situacija u 50 gradova i opština u Srbiji

BEOGRAD - Danas je proglašena vanredna situacija na cijeloj teritoriji grada Kruševca i Bora, teritorijama opština Topola, Rača, Aranđelovac, Lebane, Rekovac i Arilje, na dijelu teritorija opštine Trgovište, Bojnik, Doljevac i proširena sa dela teritorije opština Lučani,Aleksandrovac, Aleksinac i Svilajnac na cijelu teritoriju opština.

Kako je saopštio MUP, na snazi je ukupno 50 vanrednih situacija i to za cijelu teritoriju gradova: Aranđelovac, Kruševac, Bora, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, prenosi Tanjug.

Vanredna situacija je i u opštinama Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane,Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace.

Takođe, ovom merom obuhvaćen je deo teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek. 

Od sedam do 19 časova ukupno je evakuisano 82 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja,Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca, a od ponoći je evakuisano ukupno 157 lica, dodaje se u saopštenju

 Kako je saopštio MUP, izvršeno je 27 crpljenja vode na teritoriji Požege, Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca, Novog Pazara, Žabare, Trstenika, Arilja, Mladenovca i Lebana.

Pri tome je angažovano 66 vatrogasaca-spasilaca, 28 vozila i 32 pumpe.

Voda je odnijela most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva, tako da je saobraćaj na tom dijelu magistrale ka Čačku u prekidu. Obilne padavine donijele su probleme u saobraćaju i na drugim putnim pravcima, pa neki od njih nisu prohodni, piše RTS.

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže da je u toku evakuacija nekoliko osoba na teritoriji grada Prokuplja.

-Takođe, naše snage su usmerene ka teritoriji grada Čačka, gde smo aktivirali specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi. Upućena je i jedna pumpa velikog kapaciteta. Ono što ne smemo zaboraviti jeste sliv Ibra, odnosno teritorija grada Kraljeva - dodaje Milenković.

Ukazuje da ne zaboravljaju i druga potencijalno ugrožena područja gdje su, pored crpljenja vode, i dalje u stalnoj pripravnosti.

Naveo je da su o početka ovih obilnih kišnih padavina, odnosno 26. maja, ukupno evakuisali 235 osoba.

-Bilo je i nekih kritičnih situacija gde su bili direktno ugroženi ljudski životi. Da spomenemo jednu od intervencija u proteklih 24 sata na teritoriji grada Kruševca, gde su dva lica direktno spašena iz putničkog motornog vozila ugroženog velikom količinom vode. Takođe, imali smo situaciju na teritoriji gradske opštine Lazarevac gde smo preko 20 mališana evakuisali iz jedne od predškolskih ustanova - naveo je Milenković.

Na pitanje gdje su večeras pojačana dežurstva, kaže da je usmjerenost na cijelu centralnu Srbiju, odnosno Pomoravlje.

-Takođe, da ne zaboravimo sliv reke Ibra. Tako da tu je negde naša usmerenost, ali ne smemo zaboraviti ni druge krajeve, jer poučeni isk - ", poručuje Milenković.

Apelovao je na građane da se ne približavaju nabujalim rijekama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana