Uspješan prikaz Riječne flotile Srbije

Srna
Foto: tanjug

BEOGRAD- Prikaz obuke Riječne flotile u vojnom kompleksu "Mačvanski partizanski odred" kod Šapca uspješno je izveden u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obuka se izvodila prema temi "Taktička grupa u odbrani plovnog puta", uz učešće jedinica Prve brigade i Četvrte brigade Kopnene vojske. Realizovana je kroz sedam zadataka, prvi je bio "Kontrola unutrašnjih plovnih puteva" tokom kojeg su prikazane protivminske aktivnosti, kao i nizvodno i uzvodno borbeno obezbjeđenje.

Na drugom zadataku "Izviđanje neprijatelja i obale" prikazan je rad na uočavanju najpogodnijeg mjesta za iskrcavanje, otkrivanje borbenog rasporeda neprijatelja i prikupljanje podataka o hidrografskim karakteristikama obale na kojoj se ukrcavaju vojnici i sredstva ratne tehnike.

U okviru trećeg i četvrtog zadatka "Prevoženje skelom" prikazano je prevoženje tri borbena oklopna vozila na skeli nosivosti 120 tona, a nakon formiranja druge skele ukrcavanje naoružanja i plovidba ka mjestu istovara.

U okviru petog zadatka "Prevoženje amfibijskim transporterom" predstavljeno je poprečno prevoženje pomoću četiri amfibijska transportera sa ukrcanim vodom pešadije, borbenim vozilima i drugim teretnim vozilima.

Na šestom zadatku "Protivminsko pretraživanje sonarom" prikazane su aktivnosti dva ronilačka tima s ciljem otkrivanja potonulog objekta, prenose beogradski mediji.

Posljednji zadatak obuke "Medicinska evakuacija" prikazao je aktivnosti medicinskog tima nakon izbijanja požara na brodu i tokom evakuacije ljudi iz vode. Prikazu obuke Riječne flotile prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general- potpukovnik Milosav Simović.

Izvođenjem obuke i prikazom tajtičko-tehničkog zbora rukovodila je Komanda Kopnene vojske na čelu sa načelnikom štaba brigadnim generalom Željkom Tramošljikom.

Na obuci je učestvovalo više od 200 pripadnika Kopnene vojske, a angažovano je oko 40 sredstava ratne tehnike, četiri broda, sedam čamaca, četiri amfibijskih transportera, šest remorkera sa 12 plovnih članaka, četiri oklopna borbena vozila i dva kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana