Uprkos svemu, Gračanica nastavlja da živi i slavi Veliku Gospojinu

GS
Uprkos svemu, Gračanica nastavlja da živi i slavi Veliku Gospojinu

GRAČANICA - Mitropolit raško-prizrenski Teodosije služio je bdenije u manastiru Gračanica uoči hramovne i seoske slave Uspenja Presvete Bogorodice - Velike Gospojine.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, koja je prisustvovala bdeniju, čestitala je vjernicima sutrašnji praznik koji se sa radošću dočekuje u svim srpskim sredinama.

- Sutra ćemo se, zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom, u svim srpskim sredinama, i onde gdje ima Srba, i u onim obesrbljenim srpskim sredinama, zajedno sa bratstvom, pomoliti za spas našeg naroda i Crkve, da nam da Gospod Bog i Presveta Bogorodica snage da izdržimo sva iskušenja, rekla je Parlićeva.

U toku sutrašnjeg dana u manastiru Gračanica povodom praznika biće služena Sveta liturgija, a zatim će u popodnevnim časovima u okviru programa "Dani Gračanice" biti održan prvi Sajam privrede, tradicije i kulture, kao i šesti Međuopštinski sajam meda.

Praznik je uspomena na ovozemaljsku smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznijela na Nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Takođe, označava i kraj dvonedeljnog posta, prenosi SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana