UNS: Osuda neprimjerene albanske kampanje protiv srpske novinarke

Srna
UNS: Osuda neprimjerene albanske kampanje protiv srpske novinarke

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu osudili su neprimjerenu kampanju albanskih medija protiv novinarke Drugog kanala Radio-televizije Kosovo na srpskom jeziku (RTK 2) Aleksandre Dogandžić zato što je u vijestima koristila izraz „Kosovo i Metohija“.

UNS osujuđe i zahtjeve da se protiv ove novinarke preduzmu mjere, te poziva albanske medije da se uzdrže od ovakvih napada na kolege, što za posljedicu može da ima ugrožavanje njihove sigurnosti.

U saopštenju UNS navodi da se oštro protivi da Dogandžićeva bude kažnjena zbog naziva koji je koristila, te ocjenjuje da kolektiv RTK2 treba da obustavi rad ukoliko zbog toga bude sankcionisana.

Većina medija u Prištini juče je objavila da je Dogandžićeva u vijestima 4. maja koristila termin „Kosovo i Metohija“, koji se odnosio na Kosovo, uz ocjenu da je neprihvatljivo da novinar koji je „plaćen novcem poreskih obveznika služi diskriminatornoj politici Slobodana Miloševića i Srbije“.

Prištinski mediji prenijeli su i da je direktor RTK najavio da će novinarka snositi sankcije zato što je u vijestima koristila, kako je naveo, „antiustavni izraz“ Kosovo i Metohija, koji „apsolutno nije dozvoljen u njihovom institucijama“, kao i da je Dogandžićeva isti termin koristila i u decembru 2018. godine kada je bila suspendovana na mjesec dana.

Dogandžićeva za UNS kaže da je riječ o nenamjernoj greški, propustu, ali da to nije razlog da bude medijski linčovana.

„Zbog prenošenja te vesti, objavljivanja moje fotografije i zastrašujućih komentara na društvenim mrežama, da treba da budem proterana sa Kosova, uplašena sam“, rekla je Dogandžićeva.

Ona je navela i da je u decembru 2018. godine koristila isti naziv, ali da ona tada nije uređivala vijesti, što se ne može smatrati njenim propustom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana