UNS: Dramatičan porast broja fizičkih napada na novinare u Srbiji

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Udruženje novinara Srbije /UNS/ saopštilo je da su ove godine u Srbiji fizički napadi na novinare i medijske radnike u dramatičnom porastu u odnosu na prethodne.

U saopštenju povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, naglašeno je da je 2020. godinu obilježilo drastično nasilje nad novinarima i medijskim radnicima na demonstracijama u julu u Beogradu, te da se očekuje da će tužilaštvo istražiti svaki slučaj.

Iz UNS-a su naveli da prijetnje, govor mržnje, pokušaji diskreditacija i pritisci dolaze ne samo od centara moći, nego i od kolega, te da toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije zabilježeno od devedesetih godina prošlog vijeka.

U saopštenju je poručeno da UNS stoga očekuje efikasno pokretanje, ali i okončanje sudskih procesa za napade na novinare Milana Jovanovića i Željka Matročevića, čime će biti poslata nedvosmislena poruka da brojni slučajeve neće ostati nekažnjeni.

Iz UNS-a su podsjetili da je ove godine poništena prvostepena presuda saradnicima Državne bezbjednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva pravda nije ostvarena.

"Očekujemo da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo. Očekujemo da budu optužene ubice dopisnika `Večernjih novosti`" iz Jagodine Milana Pantića, rasvijetljena smrt Dade Vujasinović", navedeno je u saopštenju.

Iz UNS-a su naglasili da se očekuje pokretanje postupaka za 17 ubijenih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine.

Odbor Generalne skupštine UN za zaštitu ljudskih prava 18. decembra 2013. godine usvojio je prijedlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara.

Na taj dan 2013. godine u državi Mali ubijeni su novinari francuskog Radija "Frans internešnal" Žislen Dipon i Klod Verlon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana