Ulica nazvana po voždu Đorđu Stratimiroviću

Srna
Ulica nazvana po voždu Đorđu Stratimiroviću

BEOGRAD- U Beogradu su danas otkrivene spomen-ploča i tabla sa nazivom Ulice vožda Đorđa Stratimirovića, povodom 200 godina od rođenja komandanta srpske vojske i jednog od utemeljivača Srpske Vojvodine 1848. godine.

Tabla sa imenom slavnog srpskog vojskovođe nalazi se u Beogradu na vodi, na uglu Bulevara Vudra Vilsona i novoimenovane ulice Vožda Đorđa Stratimirovića, koja se prostire od zgrade Pošte na Savskom trgu do glavne pješačke zone kod Kule Beograd.

Otkrivajući spomen-ploču Stratimiroviću, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je uloga Stratimirovića u srpskoj istoriji mnogo značajnija nego šta građani znaju, saopšteno je iz Gradskog sekretarijata za informisanje

"Da nije bilo Stratimirovića i srpske vojske 1848. godine, ne bi bilo Srpske Vojvodine ni 1918. godine, niti danas. Ulica i tabla upravo služe da ljudi saznaju nešto više o ovom heroju", rekao je Vesić.

Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića, rekao je nakon otkrivanja spomen-ploče da je veliki značaj za njegovu porodicu da se njeni preci iz zaborava postavljaju na mjesto koje istorijski zaslužuju. "Taj značaj je još veći za državu Srbiju, a najveći za narod ove zemlje", poručio je Stratimirović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana